Mart Kalm: Exceliga Kohtla-Järvel

Mart Kalm
, arhitektuuriajaloolane, Eesti Kunstiakadeemia rektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kohtla-Järve koolimajaga juhtunu on ilmekas näide, et ainult numbreid lugeva tehnokraatliku lähenemisega maailma ära ei paranda, tegelikus elus hakkama saamiseks vajatakse ka humanitaarteadusi ja kunste ning nende valdkondade kõrgharidust, kirjutab arhitektuuriajaloolane Mart Kalm.

Haridus- ja teadusministeerium on sattunud halba valgusesse, kuna loobus Kohtla-Järvel riigigümnaasiumiks kohandamast eestiaegset funktsionalistlikku koolimaja, mille projekteeris kuulus arhitekt Anton Soans. Ehkki raha loeti tükk aega, leiti lõpuks, et muinsuskaitsealune endine algkool on liiga suur ja küttekulud lähevad liiga kõrgeks.

Kohtla-Järve pole Viljandi, kus patrioote rohkem kui vaja. Pigem on tegu kiratseva, korruptsioonist räsitud linnaga, kus Eesti riik end väga tugevalt ei tunne. Mis on need vahendid, millega on võimalik seda linna turgutada ja paremini Eestisse lõimida?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles