Vladimir Ivanovitši lahkumine

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Jakunin.
Vladimir Jakunin. Foto: Reuters/ScanPix

Lapsepõlve Pärnus veetnud nõukogude piirivalvuri poja Vladimir Jakunini ajast Venemaa Raudtee presidendina jääb Eestisse vastuoluline jälg – ühest küljest võib kiita tema abi Lasnamäele õigeusu kiriku rajamisel, teisalt annab asjale mõru maigu kahtlus, et samal ajal üritas ta süstida Kremli raha Keskerakonna edendamisse. Jakunini nimega seostub ka Eesti transiidiäri Venemaa kaubavedudest kuivale jätmine.

Jakunin polnud vaid idanaabri kaalukaim logistik – ta juhib ka mitmeid õigeusu kiriku fonde, samuti ilmalikke organisatsioone, mille eesmärk on Venemaa mõjukuse suurendamine. 1520 mm rööpalaiusega raudtee ulatub Soomest Mongooliani ning selle valitsejana oli Jakuninil võimalus suunata väga suuri rahasummasid.

Raudteejuhi kohalt lahkudes väheneb Jakunini haare, kuid Venemaa parlamendi ülemkoja liikmena saab ta kindlasti rakendada oma organisaatorivõimeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles