Andrus Karnau: kolme aasta pärast neljas Kreeka laenupakett

Andrus Karnau
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Karnau
Andrus Karnau Foto: Pm

Santorini, lummav saar Kreeka rannikul, mis vähemasti sotsiaalmeedia postituste rohkuse järgi tundub olevat Eesti turistide seas populaarne. Gerald Durrelli poolt surematuks kirjutatud Korfu, aga veel teisedki Kreeka saared kaotavad rahvusvaheliste laenuandjate survel oma käibemaksu erisuse. Praegu on seal käibemaks 16, kasvab 23 protsendini.

Kui inimene jaksab lennu- ja laevapileti osta, ei löö mõne protsendipunktine hinnatõus jalust. Väljas söömine on ka käibemaksu tõusu järel soodsamalt maksustatud kui Eestis, 13 protsenti, ning hotellide käibemaks 6,5 protsenti. Kui juba turismiinfo jagamiseks läks, siis Kreetat see ei puuduta, sest seal polnud saarte turismiäri elavdamiseks mõeldud maksusoodustust.

Kreeka provintside käibemaksuerisusest saab möödanik, sest laenuandjad (Eesti sealhulgas) nõudsid nii. On juba ilgutud, et parempoolne Eesti valitsus, mis ei taha astmelisest tulumaksust kuuldagi, nõudis Kreekas selle sisseviimist. Vastuolu on ju ilmne: Eestis on astmeteta tulumaks majanduskasvu pant, Kreekas peab kasvu tooma aga astmeline tulumaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles