Aimar Ventsel: käed eemale Darjast!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aimar Ventsel
Aimar Ventsel Foto: Peeter Langovits

ETV+ ümber käivat lahingut tuleks näha hoopis positiivses kontekstis, sest praeguseks teab iga Eesti elanik, et midagi tuleb. Nimelt seda ongi vaja, kirjutab Postimehe arvamusportaalis etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.

Oli nõukogude ajal selline tore loosung, «Käed eemale…!». «Käed eemale Hiinast!» kui ameeriklastel oli järjekordne konflikt Hiinaga. «Käed eemale Vietnamist!» kui ameeriklased sõdisid Vietnamis.

Netiavarustel ringleb foto vene pensionärist hiljutiselt valitsust toetavalt demonstratsioonilt Moskvas. Mammi kannab seal Georgi lintidega kaunistatud plakatit «Obama, käed eemale meie pensionitest!». Ehk siis mängus on jälle ameeriklased.

Eestis näib valitsevat teine «Käed eemale…!»-konsensus ehk kollektiivne kanali ETV+ mahamatmine. Kõige kõrgemal tasemel on rajatavale venekeelsele kanalile kadu kuulutanud armastatud europarlamentäär Yana Toom oma näoraamatus.

Mul pole õrna aimugi, mida maksab Vene riigitelevisiooni saate või reklaami sisseostmine, kuid kindlasti maksab see nii mõnegi rubla. Antud hetkel tehti aga kanalile ETV+ reklaami täiesti tasuta.

No siis veel Ahto Lobjakas nii kirjasõnas kui raadiolainetel. Ja hulgaliselt teisi, võib-olla vähem tuntud isikuid. Ühesõnaga, projekt ETV+ on juba ette läbi kukkunud, sest Vene riigitelevisioonis näidatud intervjuus ning mõningates järgnevates sõnavõttudes näitas Darja Saar eeskujulikult et a) uus kanal saab olema propagandakanal b) et ta ise ka ei tea, millise suuna uus telekanal võtma peaks.

Mõlemad argumendid on teatavasti saanud tugeva kriitka osaliseks. Ning näib et nii mõnigi on tõmmanud automaatselt käed eemale asjast, mida isegi ei eksiteeri.

Igal mündil on tegelikult kaks külge. Mul pole õrna aimugi, mida maksab Vene riigitelevisiooni saate või reklaami sisseostmine, kuid kindlasti maksab see nii mõnegi rubla. Antud hetkel tehti aga kanalile ETV+ reklaami täiesti tasuta.

Umbes kümnesekundiline intervjuulõik põhjustas sellise (valdavalt negatiivse, nagu öeldud) arvamuste  tormi et praeguseks teab vast iga Eesti Vabariigi elanik et midagi on varsti tulemas. Ja enamik nendest inmestest istub raudselt televiisori ees kui ETV+ eetrisse läheb. Sest me kõik tahame näha kui puusse siis Darja Saar ikka pani ja mis propaganda sealt ikka tulema hakkab!

Pärast on siis hea kritiseerida ja maha teha. Muidu oleks ju võinud olla, et paljudest inimestest oleks uue kanali käikulaskmine suisa mööda läinud.  Nii, et nähkem asjas helget külge ka.

Reklaamiinimesed armastavad tsiteerida ühte tarka inimest, kes olla öelnud: »Kirjutage minust mida tahate, peaasi et te mu nime õigesti kirjutate.» Antud juhul täiesti teemakohane tsitaat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles