Andres Reimer: Tsahkna ülepakkumine

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Reimer
Andres Reimer Foto: Postimees

Mulle ei meeldi, kui noorikud paigaldavad keeleneete, vanamehed kannavad sandaalidega sokke ja transvestiidid eelistavad vastassugupoole rõivaid, kuid olen valmis seisma nende õiguse eest seda teha.

Sotsiaalminister Margus Tsahkna on teinud ettepaneku keelustada moslemitele traditsiooniline näokate. Kui ametiasutusel või ka tavainimesel on kaalukas põhjus vestluskaaslast identifitseerida, peab tal olema õigus nõuda näo paljastamist. Traditsioonilise näokatte täielik keelamine mõjub siiski liialdusena, sest inimestel on tavaelus õigus riietuda nii, nagu nad ise õigeks peavad.

Näokatte keelamine saadab välja sõnumi, et tänaval jalutaja muidki süütuid hilbukesi võidakse liigitada ohu allikaks, kusjuures relvadest ohtlikumaks. Relvaseaduse järgi tohib ohutust tagades kanda ja kasutada külmrelva ajaloolise kultuuri-, võitlus- või sporditraditsiooni järgimiseks. Moslemi näokate oleks sotsiaalministri tõlgenduses just kui mõõgast ohtlikum. Kui moslem ilmub avalikku kohta mõõk vööl, siis on kõik korras, sest ta järgib kultuuritraditsiooni, kui aga tema naine kannab näokatet, tuleks käivitada politseioperatsioon. Absurdne!

Näokate on süütu ja ohutu kultuuritraditsiooni väljendaja.

Pagulaste Eestisse vastu võtmisel on valitsusest kõlanud hulk lubadusi, mida ilmselgelt pole võimalik täita. Ma ei usu, et ka kõige pädevam komisjon suudaks tagada, et siia pääsevad ainult kristlaste perekonnad ning moslemite tulek välistatakse. Ma ei usu, et pagulasi on võimalik lõimumise huvides üle Eesti laiali hajutada. Inimene on sotsiaalne olend, kes soovib endale sarnase religiooni ja kultuuriga naabreid. Pagulaste koondumine ja tõenäoliselt ka getostumine on tulevikus paratamatus.

Kui aga politsei vahistab avalikus kohas näokattega liikuva mosleminaise, paistab see silma ja näitab valitsuse hoolivust, rahva arvamusega arvestamist.

Eestisse ümber asuvatel moslemi pagulastel tuleks hoopis keelata naiste ümberlõikamine ja perekonna eestkostest loobunute mõrvamine au taastamise nimel. Just sedasorti metsikud tavad kujutavad endast tegelikku julgeolekuohtu ja välistavad pagulaste lõimumise.

Kui valitsuse lubadus tuua Eestisse üksnes Aafrika kristlasi peab paika, pole näokatte keelamine üldse kaalumistki väärt.

Tänavariietust seaduse jõuga reglementeerides käituks riik samuti kui Karlssoni lugudest tuttavaks saanud Majasokk. Järgnev dialoog pärineb Miksikese portaalist.

Karlsson: «No saame siis tuttavaks, Vaasalinna Väiketont!»

Majasokk: «Pole vaja, ma ütlesin, et ma kardan.»

Karlsson: «No mispärast siis? Ma olen motoriseeritud, metsik ja ilus.»

Majasokk: «Ma lihtsalt kardan, ma kardan tonti.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles