Postimees 1931. aastal: ettewalmistusi uuteks rahadeks

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Neil päewil käisid Lätis Eesti Panga president Jaakson ja riigi trükikoja juhataja Käärik Läti Liigati paberiwabrikus, mis asub Segewoldi jaama lähedal ja kus trükitakse rahapaberit meie paberraha tarwis.

Meie rahapaber tellitakse kõik Lätist, sest meie oma paberiwabrikud ei walmista nõuetele wastawat linast paberit. Ainuke paberiwabrik, millel weel olemas linase paberi walmistamise masinad, on Räpina paberiwabrik, kuid tema sisseseade on niiwõrd wananenud, et ei täida enam kaugeltki ülesseatawaid nõudeid. Sellepärast peame tellima rahapaberit wälismaalt.

Meie poolt on Lätile antud teatawad juhtnöörid, kuidas tarwilikku rahapaberit walmistada ja kuidas walmistamise üle kontrolli teostatakse. Muu hulgas on ka meie nõudmiseks, et rahapaberit ei walmistataks mitte ühte poognatki enam kui on tellitud. Selleks wiibib kohal, paberi walmistamise juures Eesti Panga ja riigi trükikoja kontrollametnik.

Eesti Panga presidendi ja riigi trükikoja juhataja sõit Lätti oli mõeldud just selleks, et isiklikult weenduda selles, kuidas paberi walmistamise wastaw kontroll läbi wiiakse. Koha peal selgus, et walmistatud paber wastab täiesti ülesseatud nõuetele ja on kohati isegi tugewam.

Seekordne tellimine ulatub 450.000 poognale. Poogna suurus on 55x71 sm.

Kui rahapaber kohale jõudnud, hakatakse eeltöid tegema uute 20 krooniste paberrahade trükkimiseks. 20 kroonised paberrahad lastakse liikwele jaanuarikuu alul tulewal aastal ja neid trükitakse üldse 2,5 miljonit tükki. 05.08.1931

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles