Ahto Lobjakas: sotside riigireform

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahto Lobjakas.
Ahto Lobjakas. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

SDE värsked nõudmised mõjuvad pigem valimisprogrammina, kirjutab kolumnist Ahto Lobjakas. Siiski koorub tekstist tervitatavalt tervilik vaade ühiskonnale.

Küsimusele Jevgeni Ossinovski plaanidest koalitsioonileppe ja valitsusliiduga puudub ilmselt asjaosalistel enestelgi veel selge vastus. Sotside uus juht on ühelt poolt alustanud lepitavas toonis, öeldes, et ei taha raskustega moodustatud valitsust lõhkuda; teiselt poolt jäänud aga pildile (tõsi küll, kaugelt ja ähmaselt nagu lumeinimene), suundumas kohtumisele Edgar Savisaarega.

Erakonna ettepanekud koalitsioonileppe muutmiseks kinnitavad Eesti poliitikas juurduvat taunitavat reeglit: õiged asjad sünnivad valel pool valimisi. SDE nõudmised mõjuvad pigem valimisprogrammina kui katsena õgvendada olemasolevat kompromissi, mis niigi ähvardab korsetina välja pigistada kogu õhu (ja veel veidi) järgmiste aastate eelarvetest. Dokumendi loosunglikkus teeb tema ideed ka lihtsalt rünnatavaks ja nii pole võimatu, et tihi ei võta lõpuks ka nendes nõudmistes sisalduvad vaieldamatud trumbid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles