Tiina Rekand: hoidla X

Tiina Rekand
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiina Rekand
Tiina Rekand Foto: Pm

Ungari riigi ajalukku jääb 4. oktoober kell 12.25 kui punase muda hetk. Alumiiniumitehase ohtlike jäätmete hoidlasse number X, mis selgesti nähtav ka satelliidipiltidelt, rebenes auk.

Nagu kilekott, mille põhi läheb katki, kui see täis kuhjata soodushinnaga ostetud kraami ja kõik vaja korraga kotti suruda.

Kilekotist kukuvad asjad maha, heal juhul veerevad apelsinid lihtsalt laiali ja hea mööduja aitab need kokku korjata. Ajka linna hoidlast valla pääsenud, küladest ja linnadest läbi voolanud mürgise muda koristus võtab aega vähemalt 18 kuud.

Tartu linna suurusel ohtlike jäätmetega reostunud alal hukkus üheksa inimest, 150 sai vigastada.

Kuigi juba suvel oli märke sellest, et hoidla seinas on mõra, ei võtnud tehase juhtkond midagi ette. Väidavad hoopis, et 30 aasta vanune hoidla oli korras, viimane põhjalikum kontroll oli 1995. aastal.

Arvestades seda, et Kolontári küla, mis mudavoogudes on peaaegu hävinud, asub hoidlast kõigest kaheksa kilomeetri kaugusel, on normidele vastamine 15 aasta tagune küll liigagi pikk aeg.

Oleksid jäävadki oleksiteks. Ungari võimud uurivad, kas hoidla oli üle täidetud, kas tehase juhtkond teadis mõradest, aga ei teinud midagi. Lootsid, et midagi ei juhtu. Tehas jätkab tootmist, valitsus lubas asutust kontrollida, kuni muda koristatud ja kannatada saanutele kahju välja makstud.

Seni tuleb elanikel taluda punast muda. Peale selle, et vara on hävinud, on reostatud aladel raske hingata. Kirbe hais kõrvetab ninas ja kurgus. Teadlased ütlevad, et mudas sisalduvate oksiidide sissehingamine põhjustab vähki. Loomadel. Mõju inimestele pole tõestatud. Veel.

Ungaris mudaga kaetud tänavatel jalutades oli küll tunne, et kogu sisikonna keerab sissehingatav nähtamatu elukas tagurpidi ja veel viiekordselt sõlme ka. Alles aastate pärast avalduvad elanikel ja puhastustöödel osalenutel haigused.

Mis saab, kui muda päikese käes kuivab ning lendama hakkab? Õhust labidaga enam kokku ei korja. Ja siis ei ole enam ohus väike piirkond Ungaris. Punane tolm võib kaugele levida. Niigi on puhastustööde ja uue kaitsevalli ehitusega õhus tolmu rohkem. Lausa kolm korda rohkem, kui on ohutuse piir.

Ungari juhtum peaks olema korralik hoiatussõnum. Mitte ainult Ungarile. Nüüd märgati Budapestist 80 kilomeetri kaugusel asuvat Doonau kaldale ehitatud Almásfüziti hoidlat.

Selles hoidlas on peale alumiiniumijääkide aga veel teisigi aineid, asub see aga soisel pinnasel, kunagisel maavärina alal. Kes teab, millal sealt hakkab Euroopas pikkuselt teise jõkke kahjulikke aineid tilkuma, kui omanikud jälle loodavad, et ehk ei juhtu midagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles