Siim Kallas: mida ütleks Orwell meie tänapäeva kohta?

Siim Kallas
, poliitik (Reformierakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kallas
Siim Kallas Foto: SCANPIX

Maksuamet saab õigused vaatlusteks ja andmepäringuteks. Kui me oleksime Kreeka, siis võiks oletada, et maksuametnikud soovivad «vaadelda» riigi- ja omavalitsustegelaste luksusvillasid, et võrrelda nähtut teada olevate palganumbritega.

Kui minust sai aastal 1999 rahandusminister, ütles üks minu hea sõber, äritegelane, mulle sõbralikult ja mõistvalt naeratades: «Seda, et see riik suudaks makse korralikult koguda, pole mõtet isegi arutada. See on teostamatu ülesanne.» See pani mind võpatama. Minu algatusel tehti kolm asja: muudeti maksukorralduse seadust, millega maksuamet sai tunduvalt suuremad volitused, loodi nn maksupolitsei ja viidi maksuametis sisse tulemustasu. Maksude laekumine paranes pehmelt öeldes oluliselt. Selles ajas oli see hädavajalik ja õigustatud ettevõtmine.

Maksuamet peab loomulikult hästi töötama. Selleks, et ta saaks hästi töötada, peavad tal olema vastavad võimalused. Aga samas tundub mulle kummaline, et neid volitusi, mis on niigi väga suured, on ikka liiga vähe. Ja mulle pole silma hakanud ettepanekuid maksuameti volitusi vähendada.

«Sisenemine maksukohustuslase kinnistule» – mida see tegelikult tähendab? Me kõik oleme maksukohustuslased. Mida meie koju otsima tullakse? Mis vahe on «vaatlemisel» jälitamisega? See kõik kõlab kaunis kohutavalt.

Juurdepääs mobiiltelefoni kasutamise andmetele? Alles see oli, kui ajalehed kirjutasid, et USA saatkond kogub inimeste kohta igasuguseid andmeid ja et see on väga paha. Kogu maailm räägib telefonide pealtkuulamisest USA Rahvusliku Julgeoleku Agentuuri poolt. Kas see on nüüd ka kohalikul tasandil heaks kiidetav?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles