Viis fakti nimistuklist, mis peaks intelligentset lugejat kurvastama

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

1.«Nimistukkel» on võimalikult kole sõna, mis on tuletatud inglisekeelsest sõnast «listicle». Viimane on sõnadest «list» ja «article» kokku pandud nn portmanteau sõna. Eesti keeles oleks selle vaste «nimistukkel» («nimistu» liidetuna sõnaga «artikkel»).

2. Selmet olla loogiliselt arendet ja argumenteerit lugu, iseloomustavad nimistuklit lühivormis, nimistuna loetlet «faktid», mida lugeja ei teadvat või mis lugejat üllatavat. Näiteks «Viis asja, mida sa Britney Spearsist ei teadnud» või «Seitse üllatavat toitu, millega kaalust alla võtta».

3. Nimistuklis esineb harva tegelikku uudist, pigem loetellakse juba teatud tõsiasju ega pakuta lugejale midagi uut ega mingit mõttearendust. Üldjuhul on nimistukkel klikisööt ja võimaldab lehe täis teha võimalikult vähese töö ja mõttetegevusega.

4. Nimistukli vorm hakkas levima 21. sajandi esimese kümnendi lõpus ja on nüüdseks levinud üle maailma. Esineb ohtralt ka eesti ajakirjanduses.

5. Nimistuklit kasutatakse palju USA kollastes netiväljannetes – BuzzFeed koosneb suuresti nimistuklitest –, aga isegi tõsised väljaanded, nagu peamiselt julgeolekupoliitikale The National Interest, avaldavad pea iga päev mõne nimistukli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles