Rainer Pesti: e-arve on tänapäeval uus standard ja ajalukku jäävad paberarved tasuline lisateenus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rainer Pesti
Rainer Pesti Foto: Erakogu

Rahandusministeerium on öelnud, et aastast 2016 väljastavad nad ainult e-arveid. Selle otsusega on riik andnud selge signaali, et e-riigis on e-arvete saatmine standard, paberarve aga tasuline lisateenus, kirjutab Ragn-Sellsi turundus- ja kommunikatsioonijuht Rainer Pesti.

Eestis omab statistikaameti andmetel 83 protsenti leibkondadest internetiühendust, mis on igati e-riigile omane näitaja ja meil on ka üks parima mobiilse internetiga kaetud riike Euroopas.

Loomulikult on Eestis ka neid inimesi, kel ei ole internetiühendust ja kelle puhul paberarve tasuliseks muutmine tooks väikese lisakulu. Kuid pigem on e-arvete mittekasutamise põhjused, seotud e-arve tellimise unustamisega või pigem vabanduslikku laadi.

Paralleeli võib tõmmata poes müüdavate kilekottidega. Täna on väike grupp teadlikke inimesi, kes poodi minnes võtavad oma koti kaasa ja kasutavad sama kotti korduvalt, kuid valdav enamus seda siiski ei tee. Põhjus on lihtne - kilekotid on täna tasuta või väga soodsad. Kui kilekotid oleks kordades kallimad muutuks tarbijate käitumine väga lühikese ajaga keskkonnasõbralikumaks ja inimesed hakkaksid poekotte kasutama korduvalt.

Eranditest saavad standardid

E-arvete puhul on olukord sarnane. Küsimus  on selles, millal inimeste käitumisreeglid muutuvad ja saavad eranditest standardiks. Tasulist paberarvet võiks pigem vaadelda kui motivaatorit vähendada nende paberite hulka, mis peale esmakordset vaatamist otse prügikasti rändavad.

Lähiajaloost on palju näiteid, kus tehnoloogia areng on kehtestanud uued standardid. Enamus riigiasutuste ja eraettevõtete puhul on e-kanalites sooritatud tehingud (teenustasud, piletite ostmine jne) soodsamad kui kontoris. Kõige lihtsam näide, kus tehnoloogia on standardeid muutnud on pensionite kandmine pangakontole ka koju on võimalik endiselt tellida, aga see on juba lisateenus.

Tänavu täitus 40 aastat maailma ühe esimese koduarvuti loomisest. Arvestades tehnoloogilist revolutsiooni, mis selle ajaga on läbi tehtud tunduvad vaidlused paberarve vs e-arve täiesti tühised. Tasuta e-arve on tänases tehnoloogilises maailmas uus standard ja ajalukku jäävad paberarved tasuline lisateenus.

Keegi ei räägi paberarvete saamise võimaluse kaotamisest, vaid keskkonnasõbralikuma lahenduse eelistamisest. Vaadates Eesti internetikasutajate statistikat, on aeg selleks igati küps, juba pikka aega on olnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles