Postimees teeb ülekande rahvusvahelise täiskasvanute oskuste uuringu konverentsilt

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimees Online kannab neljapäeval videopildis üle Rahvusvahelise täiskasvanute oskuste uuringu PIAAC Eesti lõppkonverentsi, mis algab kell 10.40 hommikul ja kestab õhtuni.

Konverentsi teemad:

OECD vaade PIAACile

Miks peab OECD PIAAC uuringut oluliseks? Kuidas on uuringu tulemusi erinevates riikides rakendatud? Kas ja milliseid jätku-uuringuid on PIAACi baasil tehtud? Mida plaanib OECD PIAACiga edasi teha? NB! Ettekanne on inglise keeles.

William Thorn, OECD haridusdirektoraadi vanemanalüütik

E-Eesti PIAACi tulemuste valguses

PIAACi üheks ehmatavamaks tulemuseks oli sõnum Eesti täiskasvanute kehvast tehnoloogiarikkas keskkonnas probleemilahendusoskusest. Kes on madalate oskuste ja vähese arvutikasutussagedusega inimesed ehk tehnoloogia poolt pakutavatest võimalustest enim eemale jäänud sihtgrupid? Kes ja kuidas nendega tegeleb? Kuidas inimeste probleemilahendus- ja arvutioskuste taset tõsta? Kes peaks selle eest hea seisma? Miks kasutatakse Eesti töökohtadel arvutit oluliselt vähem kui näiteks Põhjamaades? Vastuseid aitab otsida Vivika Halapuu, Haridus- ja Teadusministeeriumi PIAAC uuringu analüütik.

Väärtustame oma töötajaid! Arendame oma töökohti!

Kas inimesed peaks omandama võimalikult head oskused või pürgima võimalikult kõrge haridustaseme poole? Kas tööturg väärtustab kutseharidust? Kas meeste ja naiste, aga ka eesti ja vene koduse keelega inimeste oskuste erinevused selgitavad ära nende gruppide vahelised palgalõhed? Kas meie töötajad kasutavad oskusi sama intensiivselt kui töötajad mujal? Kas tööandjate nõudmised haridustasemele on erinevatel tegevusaladel rahvusvahelises võrdluses ühesugused? Vastuseid aitab otsida Katrin Kerem, Kutsekoja juhatuse liige ja ESF programmi juht.

Juku oskab. Juhan teab. PIAACi sõnumid haridussüsteemile

Kas Eesti kõrgharidussüsteem arendab infotöötlusoskusi piisaval määral? Kus on suurimad kitsaskohad? Mida on ülikoolidel sellest õppida? PIAAC uuringu põhiaruanne toob välja koduse tausta suhteliselt vähese mõju inimeste oskustele. Teisalt on haridustee pikkuses täheldatav ebavõrdsuse kasv – kuidas sellele reageerida? Milliseid oskusi ja kellele tuleks senisest enam pakkuda? Kes peaks pakkumise tagama? Milline on tööandjate roll töötajate koolitamisel? Millised võimalused on töötajate oskuste arendamiseks? Vastuseid aitab otsida Mart Laidmets, Haridus- ja Teadusministeeriumi asekantsler.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles