Postimees 1938. aastal: Laulupeo ülekandeid Ameerikasse ja Leetu

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Suvise suurlaulupeo üksikasju hakkab selguma järjest rohkem. Laulupeost on väga laialdaselt huvitatud ka välismaad.

Kõigepealt näib turistide kokkuvool paisuvat äärmiselt suureks. Viimaste teadete kohaselt tuleb näiteks Soomest vähemalt 2000 inimest laulupidu jälgima. Rootsist on kindlaid sõitjaid juba üle 1500. Eriliseks mureks olnud korteriküsimus hakkab vähehaaval lahenema. Seni on erakortereid pakutud välismaalastele umbes 1000 piirides, kuid kõigi tarvete rahuldamiseks peaks see arv suurenema veel mitmevõrra.

Põhja-Ameerika Ühendriikide ringhäälingud annavad edasi laulupeo kontserdi teisel laulupeo päeval 25 minuti jooksul. Leedu ringhääling annab laulupeo esimese päeva üle koguulatuses, lisades sellele pooletunnise kõne Eesti laulupidude ajaloost.

Täitsa uue osana lisandus laulupeo kavale võimlemise ja rahvatantsude demonstratsioon, mis toimub Kadrioru staadionil 24. juunil kell 12 päeval. Demonstratsiooni korraldavad Eesti Võimlejate Liit ja ÜERÜ. Kava koosneb kahest osast. Esimeses osas Ernst Idla juhtimisel esinevad kõik meie parimad võimlemisrühmad ning 200 Soome võimlejat. Teises osas U. Toomi ja A. Raudkatsi juhtimisel esinevad rahvatantsijad – kuni 90 paari korraga. Rahvatantse esitavad ka vastavad Soome ja Rootsi rühmad.

PM 4.06.1938

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles