Rein Ahas: e-riigi targaks saamine

, teaduste akadeemia uurija-professor Tartu Ülikoolis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli geograafia instituudi inimgeograafia professor, PhD Rein Ahas.
Tartu Ülikooli geograafia instituudi inimgeograafia professor, PhD Rein Ahas. Foto: Margus Ansu / Postimees

E-lahenduste asemel peame hakkama rääkima tarkadest lahendustest, e-riigi asemel targast riigist, kirjutab teadlane Rein Ahas.

Eesti arengumõtte keskseteks teemadeks on praegu riigireform ja e-riigi arendamine, ka viimane koalitsioonilepe rõhutab neid. Soov muutusi teha on igati positiivne, aga samas võib tõdeda, et lihtsalt kulude kärpimine, kohustuste ümberjagamine, piiride optimeerimine ja e-lahenduste edasiarendamine ei vii meid oluliselt kiirema arenguni või tootlikkuse hüppelise kasvuni. 1996. aastal Lennart Meri algatatud Tiigrihüpe on teinud tublit tööd, e-riik, e-hääletus jms on meid edasi viinud, aga nüüd on nendest paljud juba eelmise põlvkonna lahendused.

Eesti majandus ja riigireform vajaks uutmoodi mõtlemist ja uue põlvkonna tehnoloogiat. Uuenduse keskseks ideeks võiksid olla «targad» lahendused ja rakendused, mis tooks meie ettevõtlusse ja ühiskonnakorraldusse nn targa linna ehk «Smart City» kontseptsioonist lähtuva mõtlemise ja tehnoloogia. Nimetagem neid lahendusi või tooteid «tarkadeks». Eelmise põlvkonna ehk «e-lahenduste» lähenemine keskendus eelkõige IT kaasamisele erinevates eluvaldkondades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles