Toomas Randlo: saadame pagulased tagasi?

Toomas Randlo
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Randlo
Toomas Randlo Foto: Toomas Huik / Postimees

Euroopa Liidu võimaliku pagulaskvoodi nimetamisele järgnenud reaktsioonist jääb mulje, et kuri euroliit sunnib meid võtma vastu hulganisti Aafrika mandrilt pärit tumeda nahavärviga põgenikke, kes on harimatud ning tulevad oma koobastest nüüd Maarjamaale tapma, vägistama ja oma kultuuri peale suruma. Debatt pagulaste üle on muutunud hirmutamiseks.

Pagulaste hulk, mis Eestil tuleb võib-olla vastu võtta, on esialgu välja pakutud arvust umbes kümme korda suurem. Loomulikult tekitab see paljudes ebamugavust. Eesti on siiani võtnud vastu vaid käputäie asüülitaotlejaid ning ülejäänud tagasi saatnud. Kusjuures Eesti on ühtlasi ka pagulaste seas üks ebapopulaarsemaid riike.

Liberaalsema pagulaspoliitika vastased ütleksid kohe, et põgenikega kaasnevad kulutused, kuritegevus ja sada häda veel ning seetõttu pole neid rohkem siia vaja. Ma ei poolda muidugi nii vabameelset suhtumist, nagu näeme Rootsis, sest me tõesti ei suuda suurel hulgal asüülitaotlejaid vastu võtta, kuid kindlasti saaksime seda teha rohkem kui praegu. Jah, kaasnevad kulud, kuid alternatiiv oleks lasta neil surra Vahemerel või oma kodumaal. Seega nende ärapõlgamine oleks ebainimlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles