Postimees 1910. aastal: talupojad mässasid metsaraiumise vastu

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Edasiõppijale. Tänavune kooliaasta jõuab varsti lõpule ja mõnelgi on küsimus huultel: «Kuhu edasi minna?» Iseäranis tülitab see küsimus linnakooli lõpetajaid. Koolisid on ju palju, aga ikka leidub igaühel oma viga: mõned võtavad kaua aega, teistes on kooliraha kallis jne. Pihkva maamõõtjate-kool püüab kõiki neid takistusi kõrvale jätta: õpeaeg on neli aastat ja kooliraha 20 rubla aastas; paremad õppijad vabastatakse kohe maksust ja paljudele antakse kroonu poolt 15 rbl. kuus abiraha. Minevast sügisest saadik nõutakse sisseastumise juures kõiki neid asju, mis linnakoolides 31. mai 1872. aasta eeskirja järel õpetatakse. Päärõhku pandakse Vene keele ja rehkenduse pääle. Et eksamitegijaid palju on, siis peab kaunis hästi ette valmistama.

Pihkvas on maamõõtjatekooli õpilaste ringkond olemas, kes terveks suveks sinna jääb ja soovijaid eksamitele ette valmistab. Lähemaid teateid sisseastumise üle võib kooli programmist näha, mis igale soovijale hinnata kätte saadetakse. Ülespidamine Pihkvas läheb umbes 20 rubla kuus maksma.

Korratuse asi Saaremaal tuli 14. mail Kuressaares ringkonnakohtus harutusele, nagu lehtedest näha. Süüdistatavaid oli 26 talupoega. Kõiki neid süüdistati selles, et nad 5.detsembril 1905. a. sõjariistus salga seas Lümmanda mõisa tungisivad ja mõisa rentnikult v. Ruckteschelilt metsaraiumise seismapanemist nõudsivad. Siis põletasivad nad sääl-oleva metsamaterjali ära. Kohus mõistis 11 inimest 2 kuuks vangi ja 2 inimest 1 ½ kuuks politsei juurde arresti. Teised mõisteti õigeks.

19.05.1910

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles