Ansip: koalitsiooniläbirääkimistel tehti üks suur viga

Toomas Randlo
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Euroopa Komisjoni asepresidendi ja endise Eesti peaministri Andrus Ansipi hinnangul tehti koalitsiooniläbirääkimistel viga, kui otsustati rahvale infot jagada alles pärast kokkulepete tegemist ning selle otsuse tagajärjeks on usalduskriisid kolme valitsuspartei sees.

«Koalitsiooniläbirääkimistel tehti suur viga, et ei informeeritud ajakirjandust ega rahvast sellest, mille üle läbirääkimisi peeti. Võeti hoiak, et kuni pole kõiges kokku lepitud, pole milleski kokku lepitud. Ja ei informeeritud inimesi sellest, mille üle tuliseid vaidlusi peeti,» rääkis Ansip «Postimehe Päevaintervjuus».

«Ka mind süüdistati omal ajal, et ma piisavalt ajakirjandust ei informeerinud, aga ometi olid järgmise päeva lehed täis lugusid sellest, mille üle vaieldi. Inimestel oli võimalik samastuda ühe või teise positsiooniga ning nad samastusid koalitsioonilepinguga,» jätkas ta.

Ansip ütles, et on rääkinud sel teemal ka peaminister Taavi Rõivasega, kes on viga tunnistanud ning hoiakut muutnud. «Ma olen rääkinud sellest Taavi Rõivasega ja ta on ka avalikult tunnistanud, et see oli viga. Nüüd, kus räägitakse eelarvestrateegiast, siis avalikkusega suhtlemise still on teistsugune. Paraku viga on tehtud, usaldus on mõranenud. Tagajärg on see, et valimistel saadud suur toetus langes oluliselt.»

Küsimusele, kas vaikimise taktika põhjuseks koalitsiooniläbirääkimistel võib pidada kogenematust, vastas endine peaminister: «Ega seda muud moodi nimetada ei saa. Ma ei pea end väga kogenud inimeseks, aga ma oskasin kohe prognoosida, milleni võib viia see, kui suletud uste taga läbirääkimiste stiili harrastama hakati. Ma ei taha end väga kogenud inimeseks pidada ja öelda, et täpselt sellisel kujul ma kõiki arenguid ette nägin. Veelkord ka mind süüdistati selles, et ma piisavalt ajakirjandust ei informeerinud, aga ometi oli seda piisavalt selleks, et asuda toetama ühte või teist vaidlusalust positsiooni.»

Vaata videost lisaks, mida arvas Ansip koalitsiooniläbirääkimistest ning valitsuserakondade sisemisest usalduskriisist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles