PÄEVAINTERVJUU: riik peaks kasutama võimalust ja võtma laenu

Toomas Randlo
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Investeerimispanga Superia Corporate Finance partner Henrik Igasta hinnangul oleks Eesti riigil mõistlik laenu võtta, sest intressiturud pakuvad selleks praegu head võimalust.

«Eesti riik on siiani suuremat laenamist vältinud, ajanud konservatiivset eelarvepoliitikat. Hakkame aga jõudma punkti, kus me ei saa läbi tõsiste maksutõusudeta, et oma tegevust finantseerida,» rääkis Igasta «Postimehe Päevaintervjuus». «Tänane intressiturg pakub riigile ülihead võimalust raha kaasata. Minu arust on turgudel selleks erakordne võimalus. Ma ei tea kaua selline situatsioon kestab, aga jätta see võimalus kasutamata, pole Eesti riigile minu arvates mõistlik.»

Investeerimispankur möönis aga, et laenuraha kasutamisel tuleks olla konservatiivne. «Ma arvan, et Eestil on mõistlik kasutada võlakirjaturgu selleks, et finantseerida kriitilisi investeeringuid,» märkis ta. «Ma ei arva, et võlakirju peaks kasutama jooksvate kulutuste katmiseks.»

Igasta sõnul saaks laenuraha kasutada näiteks Estonian Air’ile lennukite muretsemiseks või Tallinna-Tartu maante ehitamist neljarealiseks. «Ma pole selles vallas kõige kompetentsem inimene arvamust avaldama. Mu isiklik lemmikteema viimasel ajal on lennundus. Üks asi, mida riik võiks teha on korralike lennukite soetamine,» sõnas ta ning lisas, et valdkondi, kuhu raha suunata pikaajalise tulu tekitamiseks, on mitmeid.

Vaata videost lisaks, miks oleks Igasta hinnangul mõistlik Eesti riigil laenu võtta ning samuti, milline on investeerimispankuri arvamus kütuseaktsiisi tõusust!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles