Juhtkiri: aitäh teile, Eesti veteranid

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna tähistab Eesti kolmandat korda veteranipäeva. See on eelkõige nende Eesti sõjameeste päev, kes on käinud sõjalistel välismissioonidel ja nuusutanud seal püssirohtu, aga samuti meeldetuletus teenistuses viga saanute toetamiseks. Oma veterane on meil juba ligi 2700.

Juba aprilli algul algas taas sinilillekampaania «Anname au!», mis annab igaühele võimaluse toetada Eesti kaitseväe ja Kaitseliidu veterane, aga ka nende lähedasi. Ühtlasi on revääril kantav märk ka võimalus toetust avalikult üles näidata. Veteranipäeva üritused on kestnud juba mõnda aega, kuid nende kulminatsioon saabub täna Tallinnas Vabaduse väljakul toimuva kontserdiga Veteranirock – üles astuvad kaitseväe orkestri ajateenijate bänd, Kosmikud, Winny Puhh. Kes ei saa üritusest kohapeal osa võtta, võib seda jälgida telerist.

Tänases Postimehes ilmub veteranipäeva puhul valik Eesti Sõjamuuseumi ja MTÜ Fotokeskkond fotovõistlusel «Minu Afganistan 2003–2014» osalenud töödest. Eesti sõdurite enda tehtud pildid jutustavad meie sõjameeste argipäevast kodust kaugel. Piltidel kajastub näiteks kõrbe põrgukuumus, lahingukontaktid vastasega, sõbralikud kokkupuuted kohaliku rahvaga. Ei ole ju 11 aastat Afganistani tolmu Eesti saabastel möödunud jälgi jätmata ei Helmandis teeninud veteranide ega Eestis neid oodanud koduste jaoks.

Kuid Afganistan pole kaugeltki ainus maailma tulipunkt, kus meie sõdurid on oma panuse andnud ning kogemusi omandanud: Eesti lipp on lehvinud missioonidel Kosovost kuni Kesk-Aafrika Vabariigini. Meie kaitseväelaste oskused ja panus on pälvinud kõikjal liitlastelt kõrge hinnangu, ning igasuguse kahtluseta on see töötanud Eesti julgeoleku kindlustamise kasuks. Kui viimase aasta jooksul on ka mitmed liitlaste üksused Eestis väljaõppel käinud ning lisanud selles segadustest haaratud maailmas meile kindlustunnet, siis oluliseks eelduseks sellele on just nimelt meie nüüdsete veteranide teenistus õlg õla kõrval Eesti partnerriikide sõjaväelastega.

Täna hommikul leiab Paldiskis, Afganistanist Camp Bastionist toodud mälestusmärgi juures aset meie langenud kaitseväelaste mälestamine, kümned meie sõdurid on saanud missioonidel ka haavata. Me saame iga päev lugeda sõja ja relvakonfliktide inetust palgest Ukrainas, Lähis-Idas ja mujal. Vähem kui kolme nädala pärast meenutab maailm Teise maailmasõja lahingute lõppemist Euroopas. Maailma ajalugu on ju õigupoolest sõdade ja nendevaheliste lühikeste hingetõmbepauside ajalugu. Euroopas pärast 1945. aastat suurelt jaolt katkematuna kestnud rahuaeg on väärtus, mida me peaksime palju rohkem hindama – ühtlasi aga väärtustades ka meie enda sõjameestest veterane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles