Kaitseanalüütik: Venemaa ei suuda nelja tunniga vägesid lahinguvalmis seada

Toomas Randlo
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur Riina Kaljurand ütles «Postimehe päevaintervjuus», et Venemaal ei piisa neljast tunnist vägede lahinguvalmis seadmiseks ja Eesti ründamiseks.

President Toomas Hendrik Ilves ütles möödunud nädalal, et NATO militaarekspertide hinnangul suudab Venemaa umbes nelja tunniga läbi viia protsessi, mille käigus tehakse otsus rünnata ja jõutakse sissetungini. Kaljuranna sõnul suudab Venemaa nelja tunniga teha vaid teatud ettevalmistused.

«Ma arvan, et kõige ideaalsema stsenaariumi kohaselt võib see olla võimalik. Kui Venemaa käsuliin toimib nii kiiresti, et tuleb otsus, siis käsk, ja see käsk suudetakse viia sinna, kuhu peab jõudma ehk teatud valmisolekuni. Arvan, et neli tundi võib olla reaalne, kuid ainult teatud valmisoleku ettevalmistamiseks. Kindlasti ei piisa neljast tunnist, et väed oleks lahinguvalmis ja vallutaksid Eesti,» rääkis kaitseanalüütik.

Ta tõi näite, et Krimmi annekteerimist valmistati pikka aega ette. «Neil oli olemas kindel plaan. Ka selleks kulus rohkem kui neli tundi, vaatamata sellele, et Vene väed olid Sevastopolis. Nelja tunniga võidakse asjad käivitada ja teatud tasemeni viia, kuid see on vaid esimene pisike etapp.»

Kaljuranna sõnul peab Eesti kasutama heidutust, et Venemaa ei läheks üldse nii kaugele.

Vaata videost lisaks, mida rääkis Kaljurand Põhjamaade kaitsepoliitikast ning Läänemere regiooni julgeolekuolukorrast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles