Leo Kunnas: vead, mis võivad maksta Eesti riigi püsimise

Priit Pullerits
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filmi “1944” stsenarist ja samanimelise filmiraamatu koostaja Leo Kunnas rääkis Pärnus Rahva Raamatu poes oma teosest ja andis autogramme.
Filmi “1944” stsenarist ja samanimelise filmiraamatu koostaja Leo Kunnas rääkis Pärnus Rahva Raamatu poes oma teosest ja andis autogramme. Foto: Urmas Luik

Sõja- ja ajaloofilmi «1944» käsikirja autor Leo Kunnas näeb praeguse aja paralleele 1930ndate aastate Eestiga ning hoiatab poliitikuid, mida nende ekslikud teod ja otsused kaasa võivad tuua.

«Iga riigi jaoks on riigi püsimine küsimus number üks. Praegu on riigi eksistentsi küsimus tõusnud esmatähtsaks, aga poliitikute, ametnike ja kõrgemate sõjaväelaste pingutused ei ole piisavad, nagu need ei olnud piisavad 1930ndatel. Me loodame, et kõik läheb hästi, aga ei pruugi minna hästi. Ettearvamatuse printsiip on niivõrd määrav ja seepärast peame valmistuma halvimaks,» hoiatab Kunnas.

Kuigi oleme NATO liige ja meie liitlased toetavad meid, peab meie enda jõupingutus peab olema suurem kui seni, leiab Kunnas, kelle sõnul pole ka NATO ja üldse lääs olnud valmis arenguteks, mida praegu näeme Venemaal: «Väikeriikidel, kellel on karta sõjalist agressiooni endast palju tugevama ja suurema riigi poolt, on ainus tee, et kõik, kes on vähegi võimelised, peaksid riiki kaitsma.»

Siiski on Kunnase hinnangul neid mehi, kes, relv käes, oleks valmis Eestit kaitsma, rohkem kui me arvame.

Leo Kunnase seisukohti saab lugeda Postimees Plussist ja homme ilmuvas Postimehe nädalalõpulisas AK

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles