Hiina küünitab üle müüri

Oliver Ait
, välispoliitika instituudi Aasia maade analüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP/Scanpix

Aastaid endasse sulgunud ja oma riigi arendamisele keskendunud Hiina on valmis maailmast liitlasi otsima, sest selleks sunnivad majandushuvid. Siiditee projekt kutsub Aasia riigid ja Venemaa Hiinaga koostööle maal ja merel.

Vaevalt kaks aastat võimul olnud Hiina liider Xi Jinping pidas möödunud aasta lõpul ülimalt mõjuka koosoleku tuleviku Hiina välispoliitilistest suundadest. Eelmise presidendi Hu Jintao ajal oli seesugust konverentsi peetud vaid korra. Praegune president ja Hiina Kommunistliku Partei peasekretär oli aga riigiaparaadi ja sõjaväe endale allutanud üllatava kiirusega ning oli seetõttu varakult valmis valgustama riigi tähtsamatele juhtidele oma nägemust Hiina välispoliitikast.

Kuigi koosolekul vannuti truudust varasematele välispoliitilistele teooriatele ja teesidele (see on Hiina poliitikas tavaline), oli rõhuasetus muutunud. Xi riskialtimat käitumist oli märgata juba tema võimule astudes. Presidendi sõnul peaks Hiina olema valmis pidama võidukaid sõdu ning ta ei ole teinud saladust, et riigi majanduse kasvades kasvab kindlasti ka sõjaline võim (sõjaline eelarve on juba kasvanud), et kaitsta riigi huve ja arengut. Viimaste all peetakse silmas «pehmeid» eesmärke nagu «Hiina unistus», «Hiina rahvuse taaselustamine» ning arvuliselt sisemajanduse kogutoodangu kasv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles