Vladimir Sazonov: kas usufanatismi siirded?

Vladimir Sazonov
, orientalist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa kodanikest ISi terroristid (püstolit hoiab teismeline) mõrvasid 19-aastase Ida-Jeruusalemmast pärit palestiinlase Muhammad Musalami. Video mõrvast avaldati sel kolmapäeval.
Prantsusmaa kodanikest ISi terroristid (püstolit hoiab teismeline) mõrvasid 19-aastase Ida-Jeruusalemmast pärit palestiinlase Muhammad Musalami. Video mõrvast avaldati sel kolmapäeval. Foto: SIPA/Scanpix

Orientalist Vladimir Sazonov kirjutab, et äärmuslik liikumine Islamiriik on nagu ohtlik ja salakaval haigus, mis levitab oma metastaase. Kui patsient õigel ajal õiget ravi ei saa, saab pahaloomuline kasvaja temast varem või hiljem jagu ning meedikutel jääb vaid konstateerida: exitus letalis ehk patsient on surnud.

Muistse Mesopotaamia, aga ka kohalike kristlaste, jeziitide kultuuripärandi barbaarse hävitamisega soovivad islamistid hävitada mitme rahvuse identiteeti. Kuid ka solvata ja alandada tervet maailma kultuuri. Mesopotaamia tsivilisatsioon on inimkonna häll.

Samas ei tohi unustada, et äärmuslikul islamismil pole mingit pistmist rahumeelse islamiga. Seda kinnitab kasvõi see, et paljud mainekad islami usuliidrid üle terve maailma on ISISe tegevuse hukka mõistnud.

Nad on tegelikult väga küünilised pragmaatikud, mitte eeskätt ja ainult hullunud fanaatikud, kes justkui sooviksid ainult taastada Araabia kalifaati 8.–9. saj piirides ja minna tagasi juurte juurde, mil Muhamed ja esimesed kaliifid tõid islami relvadega Aafrikasse, Lähis- ja Kesk-Itta ning ka näiteks Hispaaniasse jne.

Islamistide motoks võiks olla küüniline machiavellilik ütlus «eesmärk pühitseb abinõu» – nad äritsevad kõigega, millega saab, sh tapetud inimeste varaga ja organitega, tegelevad orjakaubandusega jne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles