Aivar Reinap: võimalike valitsuskoalitsioonide edetabel

Aivar Reinap
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsus.
Valitsus. Foto: Peeter Langovits

Alanud on konsultatsioonid uue valitsuse moodustamiseks. Erinevad kombinatsioonid on täna veel võimalikud, kuid paljude variantide tõenäosus on siiski väga väike.

1. Vana kolmikliit
RE+SDE+IRL (59 häält)  tõenäosus 50%
Varasemast ajast on kogemus taolise valitsuskoalitsiooni võimalikkusest olemas ning tõenäoliselt jõutakse varem või hiljem selle variandi juurde, sest see tagab selge ülekaalu parlamendis ning pole karta ka uute parteide kaasamisest tingitud võimalikke probleeme.
 
2. Uus kolmikliit
RE+SDE+VE (53 häält)        45%
Valimisõhtu populaarseim kombinatsioon kaotas eile õhtuks juba osaliselt oma sära. Vabaerakonna tõrksus valitsusse minekul ning nende parteiline noorus muudavad nad valitsuse toimimise seisukohast ebakindlaks partneriks. Võimalik, et taoline koalitsioon võib kiiresti laguneda. 
 
3. Suur koalitsioon
RE+SDE+IRL+VE (67 häält) 35%
Suure koalitsioonina võiks sündida laiapõhine valitsus, kuhu on kaasatud kõik erakonnad, kellega koostööd pole seni välistatud. See oleks koalitsioon, kus üks uustulnuk (VE) või solvunud (IRL) ei saa teisi šantažeerida, et ma lähen valitsusest ära ja siis valitsus kohe kukub. See oleks koalitsioon, mis isiklikest solvumistest või eelarvamustest ülesaamise korral oleks kõige töövõimelisemate seas.
 
4. Liberaalide valitsus
RE+KE (57 häält) 30%
Esmapilgul ebatõenäoline variant, sest Reformierakonna juhid on selle korduvalt välistanud. Samas, mida vaevalisemalt mitmeparteiliste koalitsioonide kokkupanek kulgeb, seda tõenäolisemaks antud variant muutub. Tõenäoliselt Savisaart ja Yana Toomi taolise valitsuse koosseisu eriti ei oodataks.
 
5. RE+IRL+VE (52 häält) 25%
Kui IRL oma kaotusekibeduse alla neelab ning mõistab, et neli aastat opositsioonis pole just parim võimalus, siis võib taoline variant täitsa toimida. Hääli kipub küll napiks jääma, kuid variandina võiks see siiski toimida.
 
6. RE+SDE+EKRE (52 häält) 23%
Antud koalitsioon on tundub esmapilgul vägagi kahtlane – ülekaal riigikogus on väike ning EKRE uue erakonnana otsib võimalusi silma paistmiseks. Taoline partner pole just kõige meeldivam valitsuskaaslane. Samas kui EKRE juhid oleksid valitsusse minekust huvitatud ja lubaksid valitsust mitte kõigutada, siis võiks ka see variant toimida.
 
7. KE+SDE+EKRE+VE (57 häält) 20%
Kui Keskerakond loovutaks peaministrikoha sotsidele ning meelitaks väikeparteid erinevate lubadustega valitsusse, siis taoline variant ei olegi kõige võimatum.
 
8. RE+IRL+VE+EKRE (59 häält) 18%
Tundub olevat liiga kirev kombinatsioon, et reformierakond sellist varianti kaaluma hakkaks. Palju partnereid muudaks taolise liidu kooshoidmise keeruliseks.
 
9. Reformierakonnavastane protestivalitsus 15%
SDE+IRL+VE+EKRE (44 häält)
Taoline kirev vähemusvalitsus on võimalik vaid Keskerakonna vaikival koostööl. Karta on, et protestimeel pole valitsemiseks siiski pikaajaliselt piisav motivatsioon.
 
10. Parempoolne kolmikliit
RE+IRL+EKRE (51 häält) 10%
Antud koalitsioonil kipub hääli väheks jääma ja oleks pikaajaliseks valitsemiseks väga ebakindel variant.
 
11. KE+IRL+SDE (56 häält) 5%
Taoline koalitsioon on ikkagi pigem väga vähetõenäoline. IRL on küll oma näo osaliselt kaotanud, kuid taolisse valitsusse minek oleks neile juba tuleviku mõttes väga ohtlik.
 
12. KE+IRL+VE+EKRE (56 häält) 5%
Antud versioon tundub väga ebatõenäoline, sest eeldab mitmelt parteilt tõsiseid järeleandmisi ning lisaks muudaks kaks väiksemat parteid selle variandi ebastabiilseks.
 
 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles