Eesti Noorteühenduste Liit: milline on kõige noortesõbralikum erakond?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti Noorteühenduste Liit (ENL) töötas läbi 2015. aasta riigikogu valimistel osalevate erakondade lubadused ning selgitas välja, et kõige rohkem noortele suunatud lubadusi on Keskerakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu valimisprogrammis, kirjutab ENLi noortepoliitika nõunik Harri Puskar.

Kõige põhjalikumalt noorte teemasid käsitlenud Keskerakonna programmist võib leida lausa eraldi noortepeatüki. «Nemad olid ainus partei, kes eraldi peatüki tegi, lisaks leidub ka muude peatükkide all noortega seotud punkte,» kommenteeris ENLi juhatuse aseesimees Liisa Lillemets.

Keskerakonna lubadusi on seinast seina. Soovitakse luua neile noortele, kes ei saa ajateenistust läbida, asendusteenistus, mis valmistab neid ette kriisi- ja sõjaolukorras tugiteenuste osutamiseks elanikkonna kaitsel ja elutähtsate teenuste tagamisel. Lubatakse anda stardiabi ja vajadusel ka elamispind Tallinnas ja Tartus töökarjääri alustavatele noortele nõutud eriala spetsialistidele.

Kohalikele omavalitsustele tahab Keskerakond taastada tulubaasi ning suunata rohkem ressursse noorsootöösse läbi piirkondlike noorte- ja noorsootöö organisatsioonide. Samuti peab igas kohalikus omavalitsuses olema vastutava ametniku üheks tööülesandeks toetada osaluskogude tegevust. Lisaks paljudele teistele punktidele lubab Keskerakond keelustada alla 18-aastastele noortele energiajoogi müügi ning teha alates üheksandast klassist majandusõppe kohustuslikuks.

«Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) on väga tugevalt enda programmis rõhunud noorte ettevalmistamisele tööturule jõudmiseks,» ütles Lillemets. Leitakse, et noore tööharjumuse tekkimise toetamiseks tuleb üle vaadata alaealiste töötamist reguleerivad õigusaktid ja laiendada alaealiste töötamise võimalusi. Samuti leitakse, et laienema peab ettevõtlusõppe pakkumine gümnaasiumis ja põhikoolis ning see peab olema kõrge kvaliteediga kättesaadav igale õpilasele.

IRL usub, et kodanikuharidus tuleb muuta praktilisemaks ning iga koolipäev peab sisaldama liikumist. Omaette teemana on tõstatatud noortespordi teema: noorsportlaste ja harrastussportlaste tervisekontrolli tuleb tõhustada ja IRL soovib luua riikliku noortespordi strateegia. Eraldi sihtrühmana on tõstatatud puuetega noored, prioriteediks nende sujuv siirdumine üldharidussüsteemist kutseõppesse ja haridustee lõppemise järel tööturule. «Rahvusliku erakonnana soovivad nad pöörata tähelepanu ka isamaalistele noorteühendustele,» mainis Lillemets IRLi sihti, et aastaks 2020 oleks Noorkotkaste organisatsioonis 10 000 liiget.

Reformierakonna tõenäoliselt peamine lubadus noortele on Noorte Kultuurikaart, mis annab õpilastele vaba või soodustatud ligipääsu riigieelarveliste või riigieelarvest toetust saavate kultuuri- ja spordiinstitutsioonide korraldatavatele tasulistele üritustele. «Seda oli nende programmis mainitud lausa kolm korda,» tõi Lillemets esile.

Sarnaselt IRLiga pöörab Reformierakond suurt tähelepanu noorte ettevalmistusele tööturule minekuks: kõikide haridusastmete õppekavadesse soovitakse integreerida esmane finantskirjaoskus, ettevõtlusõpe, programmeerimine ja robootika. Reformierakond toetab ka valimisea langetamist kohalikel valimistel 16. eluaastale ning selle sujuvaks läbiviimiseks soovitakse tõhustada koolides kodanikuõpetust.

«Noorte tervisele väga olulise punktina on nende programmis mainitud väga olulise põhimõttena see, et suitsetamine ja alkoholi tarbimine ei tohi muutuda ajas odavamaks,» rääkis Lillemets. Ühe konkreetse meetmena on nimetatud järelevalve karmistamist alaealistele alkoholi ja tubakatoodete müügikeelu rikkumiste üle.

Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) lubab samuti nagu Keskerakond keelustada energiajookide müügi alla 18-aastastele noortele. «Ka nemad on noorsportlaste temaatikat enda programmis kajastanud,» ütles Lillemets, lisades, et tagada soovitakse riigieelarvelised toetused spordimeditsiini arenguks ja noorsportlaste regulaarseteks terviseuuringuteks.

Numbrilise lubadusena soovivad nad soodustada noorte, õppurite, piiratud töövõimega inimeste ja eakate tööhõives osalemist, langetades nende eest makstavat sotsiaalmaksu 13 protsendipunkti võrra. Teine suurem meede noorte tööturule jõudmiseks on karjääri- ja ettevõtlusõppe edendamine ja loovuse, ettevõtlikkuse ja töökuse arendamine kogu üldhariduse õppekavas.

Lillemetsa sõnul pöörab SDE ainsana tähelepanu ennetustööle internetis ja sotsiaalmeedias, soovides laiendada selleks veebikonstaabli tööd. «Erinevalt teistest toodi välja ka konkreetne rahasumma noorte osalemiseks huvi- ja spordiringis,» ütles Lillemets, viidates lubadusele lisada lapsetoetustele 25 eurot kuus sihtotstarbelist raha.

«Ülejäänud erakondadel oli programmides väga vähe noortepoliitilisi seisukohti,» resümeeris Lillemets. Eesti Vabaerakond tõi ainsana eraldi sihtühmana välja venekeelsed noored, soovides kindlustada neile hariduse, mis tagab nende konkurentsivõime tööturul.

Rahva Ühtsuse Erakonna valimisplatvorm oli väga üldsõnaline. «Noorte osas mainiti ainult seda, et noored peavad saama hea hariduse, mis tagab töökoha ja korraliku palga kodumaal,» märkis Lillemets. Lisaks sellele oli välja toodud paar hariduspoliitilist lubadust.

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond soovib tagada vähemalt ühe tasuta huviringi igale lapsele. Eesti Iseseisvuspartei soovib tugevdada Kaitseliidu juures noorteorganisatsioone. «Rohkem me Iseseisvuspartei kohta ei tea, sest nad on enda programmi avaldanud valikuliselt,» täiendas Lillemets.

«Eestimaa Ühendatud Vasakpartei programm on kurioosne seetõttu, et erakonna venekeelne valimisprogramm on põhjalikum kui eestikeelne ning ainus noorte kohta käiv punkt on pärit venekeelsest programmist,» rääkis Lillemets, lisades, et Vasakpartei soovib anda kuni 18-aastastele lastele ja pensionäridele võimaluse külastada tasuta muuseume ja teatreid. Eestimaa Rohelised tahavad alandada kohalikel valimistel valimisiga ja anda tasuta huviharidust, lubades viimase fikseerida vajadusel põhiseaduses.

«Ka Eesti Noorteühenduste Liit tegi enda ettepanekud erakondade programmidesse,» ütles Lillemets. ENLi punkte oli kõige rohkem sees Keskerakonna programmis (kaheksast punktist kuus), järgnesid SDE ja IRL (mõlemal neli). Kõige enam leidsid ENLi punktidest poolehoidu nõuded, et riik peab tagama igale noorele võimaluse osaleda vähemalt ühe huviringi töös ja vähendama alkoholi- ja tubakatoodete kättesaadavust noortele. «Mõlemad punktid olid mainitud viie erakonna valimisprogrammis, sealhulgas alkoholipoliitika punkt kõigi nelja tänase parlamendierakonna valimisprogrammis,» märkis ta.

Lillemets võttis erakondade programmid kokku: «Kui parempoolsed keskenduvad eelkõige haridusele ja tööturule, siis vasakparteide jaoks on oluline sotsiaalne mõõde noorte elus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles