Rocca al Mare kool laieneb Hispaaniasse

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kooli logo
Kooli logo Foto: Rocca al Mare kool

Rocca al Mare kool plaanib sügisest laieneda ka Hispaaniasse, otsides märtsi lõpuni sinna õpetajaid ja huvilisi õpilasi, kirjutab Õpetajate Leht.

Rocca al Mare Kooli AS-i juhataja Rein Rebane ütles selle nädala kolmapäeval kooli õpetajate tuppa kogunenud õpetajatele: «Mul on teile täna üks hariduspoliitiline teadaanne. Juba kolm kuud tegutseb Hispaanias Marbellas eestikeelne eelkool, kus on üks õpetaja ja kaks last. Sellest tekkis Hannes Tamjärvel mõte, kas mitte asutada eesti kool Hispaanias.»

Rebase sõnul on mõte tulnud elust enesest, mis on muutunud mitmekesisemaks – üha avatumaks ja võimalusrohkemaks. Keeruliseks läheb elu aga siis, kui jõuab kätte lapse koolimineku aeg.

«Kool ja kooliskäimine ei tohi ju saada meie mõtete ja tegude takistuseks, vaid peab pakkuma ennekõike võimalusi,» ütles ta ja tõi näite. «Kui üks 9. klassi poiss peab tervislikel põhjustel veetma osa aastast soojas kliimas, siis miks ei võiks ta oma haridust saada emakeeles?»

Et mõttega edasi liikuda, soovivad kooli loojad teada, kui palju oleks Hispaania RaM koolis õpilasi. Õpilasi saab registreerida 31. märtsini, täites ankeedi RaM kooli kodulehel. Samuti otsitakse loodavasse kooli õpetajaid. Selleks palub töörühm kõigil Hispaania koolist huvitatutel anda endast teada aadressil hispaaniakool@ramkool.edu.ee.

«Me ei raja uut kooli, see on Rocca al Mare kool Hispaanias,» rõhutas Rebane ja lisas, et kool pole siiski mõeldud ainult RaM kooli lastele, vaid on avatud kõigile. Koolil on oma Facebooki leht, kus selle loojad annavad teada, et 3–7-aastaste laste eelkooliga ollakse valmis alustama juba selle aasta sügisest. Kavas on avada ka alg- ja põhikooli individuaalõppe keskus.

Esialgu on paigas mõned põhiasjad, nagu see, et õpitakse Marbella piirkonnas, suure osa ajast värskes õhus ning RaM kooli õppekava ja väärtuste alusel. Rebase kinnitusel ei ole tegemist pühapäevakooliga, vaid kool tegutseb ikka viis päeva nädalas. Küsimustele, kui suur kool tuleb, mis aadressil see asub, kuidas toimub söömine, kui suur on õppemaks jne, vastuseid veel pole. Need selguvad tasapisi pärast 31. märtsi, kui huviliste arv on selge.

RaM kooli loojatele omaselt julgevad nad unistada, sest unistused muudavad maailma. Nii on RaM kooli loojad Rein Rebane ja Hannes Tamjärv mõlgutanud mõtet, miks ei võiks ka Eesti õpetaja sarnaselt põhjanaabrist kolleegiga saada teatud tööaastate järel pooleaastase palgalise enesetäienduse võimaluse ja miks ei võiks seda kombineerida soojas kohas puhkamise ja mõne õpilase juhendamisega.

«Kas teeme Hispaaniasse professionaalselt toetatud n-ö sanatoorse pendelmigratsiooni kooli? Eks elu näitab, milline kool sellest välja kujuneb. Meie vaim on valmis – nüüd sõltub kõik teist!» ütlevad kooli algatajad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles