Margit Sutrop: Villems ja Ehin esitasid väga ilusad sõnumid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margit Sutrop
Margit Sutrop Foto: Peeter Langovits / Postimees

Tartu ülikooli eetikakeskuse juhataja Margit Sutropi hinnangul edastasid Postimehe arvamusliidrite lõunal esinenud Richard Villems ja Kristiina Ehin väga ilusad sõnumid.

Richard Villemsi peamine sõnum oli minu meelest, et see, mida me praegu peame ainuõigeks. Need asjad, milles me tänapäeval nii kindlalt kinni oleme võivad olla ühelt poolt evolutsiooniliselt põhjendatud, aga olude muutudes olla teise vaatenurga all. Kas see milles me täna nii kinni oleme, on ainuõige. Teiselt poolt tuletas ta meile meelde, et on ka midagi püsivat. Universalismi ja relativismi piirjoone tegemine oli kõige olulisem sõnum, mida Villemsi ettekanne minu jaoks tähendas.

Kristiina Ehin sõnastas tundlikult ja emotsionaalselt, kuidas see, et me näeme üksteises ainult naisi ja mehi paneb kriipima midagi, mis on puudu. Tegelikult on ju inimene, kes ootab inimesena võtmist, täielikku mõistmist.

Villemsi ettekandega harmoneeruv mõte oli, et ärgem olgem kinni eelarvamustes. Katsugem näha püsivat ja see on armastuse ja hoolimise püüdlev inimene igas vastutulevas emases või isases. Kuidas kuuluvuse järgi lahterdamine, olgu parteidesse või mingisugustesse perekonnamudelitesse, on kellelegi haiget tegev. Tema emotsionaalne sõnavõtt pani mõtlema kui palju võib tegelikult haiget teha poliitiliste lahkarvamuste üle kemplemine ja teise poole argumentide mitte ära kuulamine. Kõige halvem kogemus kooseluseaduse vaidlustest oligi see, et inimesed polnud valmis üksteist ära kuulama.

Kristiina Ehin osutas ka, et me tegelikult ei tea, missugust elu teised inimesed oma maskide taga elavad.

Igas inimeses inimlikkuse ära tundmine on tähtis ja Villemsi poolt, et see on igavikuline – need kaks on minu meelest väga ilusad sõnumid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles