Iga päev noateral

Tiia Luht
, Jurist/AS Eesti Meedia
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiia Luht
Tiia Luht Foto: SCANPIX

Igal valdkonnal on omad reeglid – nii järgivad meediaväljaanded eetikakoodeksit, mõni järjekindlamalt kui teine. Lisaks arvestame erinevate seadustega. Kõige selle juures peame olema usaldusväärsed, ning seda oma nägu ja põhimõtteid kaotamata. Usalduse hoidmiseks püüame avaldada kontrollitud ja faktitäpset infot. Lood peavad olema erapooletud, edastades lugejale kogu asjasse puutuva info ka juhul, kui see on kellelegi ebamugav. Kuigi toimetus püüab säilitada sõltumatust toimetusevälistest teguritest, on siiski teatud mõjutajad, millega peame iga päev arvestama.  

On olemas meediaga seotud valdkonnad, mida riik muudest innukamalt kaitseb. Esimeses järjekorras tuleb privaatsus – väärtus, mis on oluline meile kõigile. Sügavalt igaühe öelda on, kust algab piir era- ja teistele või ka ülejäänud ühiskonnale nähtava elu vahel. Vahel tundub, et selles piiris on kokku lepitud, kuid juba homme võib see olla hoopis teises kohas. Meie jaoks läheb piirjoon sealt, kus algab ülekaalukas avalik huvi.  

Lihtne on öelda, et meie suurimad mõjutajad lõppenud aastal olid lugejad, allikad, kohtud, andmekaitsjad, tarbijakaitsjad ja Pressinõukogu. Juristi postkasti ei jõua reeglina ükski lugeja ega allikaga seotud küsimus enne, kui on tekkinud probleem. Aga vaatame enne neid ülejäänud mõjutajaid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles