Toomas Randlo: šarlatanide pidupäevad

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Randlo
Toomas Randlo Foto: Liis Treimann

Aastavahetus on ukse ees ja ühes sellega ilmuvad paljude väljaannete esikaantele selgeltnägijad, astroloogid, nõiad ja posijad, kes ennustavad, mida järgnevad 12 kuud meile toovad. Need iseteadjad ei piirdu aga ainult trükimeediaga, vaid trügivad ka televisiooni poliitika ja majanduse teemadel oma «tarkust» jagama. Oleme sattunud olukorda, kus šarlatanide väljaütlemistel on sama suur kaal kui vastava valdkonna ekspertide hinnanguil.

Ühe tuntud «maagi» horoskoop tõstab kord aastas Maalehe tiraaži tähtede poole ja purustab rekordeid. Julgen siinkohal ennustada, et nii juhtub ka tänavu. Olen päris kindel, et paljud horoskoopide uskujad ei tea, mida astroloogia üldse tähendab, sest ma ei näe muud põhjust, miks inimesed peaksid seda tõsiselt võtma. Lääne astroloogia juured peituvad Babüloonias, kus usuti, et see, millises tähtkujus on Päike ja Kuu inimese sünnihetkel, määrab tema saatuse.

Kuna astroloogia nn reeglid on aga mitu tuhat aastat muutumatuna püsinud ning maa telje kaldenurk muutunud, pole suur osa inimestest sellest tähtkujust, mida väidavad horoskoobid. Babüloonlased polnud aga ainsad horoskoobihuvilised, sest astroloogiaga tegelesid ka kreeklased, egiptlased, hiinlased ja roomlased, ning nad kõik rääkisid üksteisele vastu.

Astroloogiaga meedia levitatav umbluu paraku ei piirdu. Eesti telekanalitelt leiab aasta läbi saateid erinevatest nõidadest ja selgeltnägijatest, kes lahendavad ülesandeid ja müsteeriume või ennustavad lausa otse-eetris televaatajatele tulevikku. Loomulikult ei jäeta neid kõrvale ka nüüd. Uue aasta esimesel päeval leiab kahelt suurimalt erakanalilt saateid, kus sensitiivid tõsistel teemadel oma ennustusi jagavad. Nad ei ennusta tulevikku aga kristallkuulilt, sest see on ilmselt liiga klišeelik, vaid tänapäeva nõiad kasutavad hoopis pendleid, kaarte, võlukive või muid rekvisiite.

Maailmas on uuritud paljude sensitiivide «võimeid» ning kontrollitud keskkonnas pole keegi suutnud nende olemasolu tõestada. Mitmes riigis, sh Eestis, on välja pandud rahalised preemiad selgeltnägijatele, kes suudavad ekspertide silme all oma väidetavaid võimeid tõestada. Paljud on proovinud, keegi pole veenvaid tulemusi näidanud. Seega seni kuni ükski sensitiiv pole oma võimeid tõestanud, pole põhjust neid uskuda.

Selgeltnägijate saated pole dokumentaalid, vaid need on kokku lõigatud nii, et vaatajale tunduks, nagu neil on mingid võimed. See on meelelahutus. Sellest lähtuvalt kutsun inimesi üles skeptiliselt suhtuma iga nn kõiketeadja väidetesse ja õpetustesse ning mitte elama oma elu nende järgi. Iga inimene loob oma saatuse ja isegi need, kes arvavad, et kõik on ette määratud, vaatavad tänavat ületades vasakule ja paremale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles