… ja teksti luges …

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Lassman
Toomas Lassman Foto: Andrus Peegel

Kuulsa häälega nähtamatu mees. Mees, kes on kapten Kloss ja kapten Tenkeš, SS-standartenführer Max Otto von Strilitz, Marek Piegus, koer Civil ja muidugi Rosa Garcia «Metsikust Roosist». 70-aastane Toomas Lasmann on oma hüpnotiseeriva häälega teksti peale lugenud sadadele telefilmidele, seriaalidele ja saadetele. Mehhiko seebiseriaali «Metsik roos» vaatas 1990. aastatel üle poole miljoni inimese, mis on rohkem kui mistahes näosaadet või Eurovisiooni-ülekannet tänapäeval.

Kuni neljapäevani, kui Lasmannile anti üle ringhäälingute liidu Kuldmikrofon, teadsid teda nägupidi üsna vähesed. Aga võib ette kujutada, et poes müüjat kõnetades on äratundmine silmapilkne. Muide, selle mõnusa ja usaldusväärse hääle taga on staažika suitsumehe kõri. «Tol ajal tõmbas ta ikka päris mehiselt,» meenutab telemees Mati Talvik, Lasmanni koolivend Tallinna 20. keskkoolist.

Teletööd alustas Lasmann 1966. aastal. Tollane pearežissöör otsis telesse noori tegijaid ja Talvik soovitas vana koolivenda. Enne seda töötas Lasmann Eesti Raadios diktorina. Ehkki filmidele-sarjadele teksti lugemine on tema kõige tuntum ampluaa, kiidab Talvik Lasmanni kui kibedat telerežissööri. «Horoskoop» alguses assistendina Elmo Lööve käe all, siis «Estraaditähestik», «Muusikaelu», «Tarmo album» Tarmo Pihlapiga, «Igihaljad meloodiad». See kõik on muusikatoimetuses töötatud aasta saak.

1978. aastal sai 34-aastane Lasmann Tallinna Pedagoogilisest Instituudist diplomi, kus seisis: «klubitöötaja, taidlusteatri režissööri kvalifikatsioon». Koos temaga lõpetasid sama eriala Jaanus Nõgisto ja Toomas Lepp. Juba järgmisel aastal tegi Lasmann kõigepealt Alla Pugatšovaga pooletunnise muusikasaate ja hiljem veel videofilmi «Alla Pugatšova teater», mida näidati üle terve Nõukogude Liidu. See on umbes sama klass, nagu oleksid millalgi varastel 1980. aastatel noorele Madonnale New Yorgis videoklipi teinud.

Kooli ajal koos Talviku ja hilisema spordikommentaatori Harri Matskiniga kõvasti spordiasja ajanud Lasmanni tõmbas teatrisse, aga lavakunstikateeder jäi kättesaamatuks.

«Mõtlesin, et jumal teab, kas ma teatris ikka läbi löön. Ega ma ju kasvu või esimese armastaja välimusega hiilga. Mine tea, kui tugev ma näitlejana oleksin. Ja televisioon meelitas, oli uus ja originaalne,» meenutas Lasmann aastate eest Õhtulehele antud intervjuus.

Aga teatrist ei jäänud ta puutumata sellegipoolest: keskkoolis mängis rahvateatris Noorus ning hiljem osales Draamateatri juures tegutsenud teatristuudios. Õppis seal Panso enda käe all. See kogemus kulus filmidele jutustaja teksti ning eeskätt mängufilmidele rolliteksti peale lugedes kuhjaga ära.

Mati Talvik ütleb, et Toomas Lasmann on legend. Tõsi, paljud näitlejad loevad muu töö kõrvalt teles filmidele teksti peale. Aga sellist haaret nagu Lasmannil ei ole kellegi. Tea, kas saabki olema. Mõnel pool maailmas loevad filmidele peale juba robotid. Odavam muidugi, kuid Lasmanni hääle soojust ei omanda programm TextToSpeech v2.1 ilma pealgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles