Mart Kalvet: 67 protsenti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Kalvet
Mart Kalvet Foto: Peeter Langovits

Värske uuringu tulemused näitavad, et Eesti elanikud ei soovi näha poolikut lahendust, et igaühel on võimalik saada kas või väljamõeldud peavalu ettekäändel arstilt volitus kanepi hankimiseks, vaid me pigem austame täiskasvanud isiku vabadust tarvitada kanepit tingimusel, et see kaaskodanikke ei häiri, kirjutab Mart Kalvet Nihilist.fm-is.

67 protsenti — see müstiline number vaatas mulle vastu turu-uuringufirma TNS Emor aruandest. See number tähistab Eesti elanikke, kes toetavad kanepituru riiklikku kontrolli ja reguleerimist sarnaselt alkoholi-, tubaka- ja ravimiturgudega.

Ei, me ei küsinud «legaliseerimise» kohta. See on üsna äranätsutatud sõna, millega võib tähistada, mida iganes. Kas või seda, et laps saab putkast osta. Me küsisime reguleerimise kohta — kolme üsna tõhusalt reguleeritud turu näitel.

Enne, kui läheme ilusa ja head tuju loova graafiku juurde, tahan tänada teid kõiki, kes te lugesite Nihilistis minu varasemaid artikleid uimastipoliitikast, märkasite nende all üleskutset annetamiseks ja tegite ülekande. Tänu teile sai see uuring võimalikuks. Tegime toreda ühise jõulukingituse üksteisele. Eriti suure tänu võlgneme Kaur Kenderile, kes tegi uuringufondi suurima annetuse ning toetas kogu üritust nõu ja jõuga.

Aga siin see on. Kauaoodatud ilus graafik.

Toetus kanepi turureguletsioonile, TNS Emor, november 2014

Arutasime Emori esindajaga pikalt küsimuse võimalikult selget ja üheseltmõistetavat sõnastust ning jõudsime just sellise kõiki osapooli rahuldanud kompromissini. Just selles sõnastuses saime enim edasi anda, mida «legaliseerimine» tähendab suurema osa jaoks uimastipoliitika reformi toetajatest. Et ei oleks eksiarvamusi, et küsijale ei kirjutataks n-ö tühje tšekke ja et ei  jääks liialt ruumi fantaasiale.

Enim toetasid kanepituru riiklikku reguleerimist Reformierakonna valijad: lausa 81 protsenti! Väikseim (56 protsenti) oli toetus Keskerakonna valijate hulgas.

Kuigi algselt oli plaanis küsida vaid seesama, üksainus küsimus, selgus töö käigus, et kogutud raha eest saame küsida veel kaks küsimust. MTÜ Ravikanep otsustas võimalust mitte raisku lasta, nii et uurisime ka inimeste teadlikkust kanepi ravitoimetest.

Teadlikkus kanepi raviomadustest, TNS Emor, november 2014

Samuti küsisime, kas Eesti elanikud toetaksid kanepi laialdasemat tarvitamist arsti retsepti alusel.

Toetus kanepi ravikasutusele, TNS Emor, november 2014

Tuletan meelde, et kanepi tarvitamine arsti ettekirjutusel on Eestis juriidiliselt võimalik olnud juba kümme aastat, taotlusprotsess on aga keeruline ja ükski arst ei ole üritanud oma patsiendile kannabinoidravi võimaldada. Kuigi see olukord võib juba sel nädalal muutuda.

Kes tahab uuringu tulemuste, metoodika, valimi ja veapiiridega lähemalt tutvuda, saab seda teha siin.

Minu jaoks annavad tulemused mõista, et Eesti elanikud ei soovi näha poolikut lahendust nagu mõnes USA osariigis, kus igaühel on võimalik saada kas või väljamõeldud peavalu ettekäändel arstilt volitus kanepi hankimiseks, vaid me pigem austame täiskasvanud isiku vabadust tarvitada kanepit tingimusel, et see kaaskodanikke ei häiri.

Tulemused kinnitavad mu veendumust, et Eesti inimesed on tolerantsed ja mõistlikud ning et keelurežiim on jõudnud ummikusse, kust tuleb hakata nüüd, selg ees, välja tulema.

Milline peaks olema tuleviku Eesti ja kust ning kuidas peaks saama täiskasvanud inimene kanepit seaduspäraselt osta, on olulised küsimused, mille vastused tuleb meil nüüd koos välja mõelda.

Kanepituru reguleerimise mudeleid, mille plusse ja miinuseid analüüsida, on maailmas mitmeid. Me ei ole esimesed, me ei ole üksi ja me ei sukeldu, pea ees, tundmatusse.

Isiklikult olen ma näiteks igasuguse avaliku kanepireklaami vastane ja soovin, et juba müügikohta sisenedes küsitaks ukse peal dokumenti.

Nüüd on aga Sinu kord, kallis lugeja, haarata klaviatuur või tindipliiats ja panna kirja oma visioon tuleviku Eestist, kus keelurežiim on lõppenud ning kanepiturg riiklikult reguleeritud.  Milline on Sinu unistuste Eesti?

Pane kirja. Saada Nihilisti. Kaur avaldab. Me kõik loeme huviga.

Rahulikke jõule!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles