Urmas Sutrop: kas nad ikka soovivad Eesti riigi kestmist?

Urmas Sutrop
, keeleteadlane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Sutrop.
Urmas Sutrop. Foto: Mihkel Maripuu

Mitme Keskerakonna juhtpoliitiku väljaütlemised panevad kahtlema, kas nad soovivad ikka Eesti riigi kestmist või hoopis seda, et nõukogude okupatsioon tuleks tagasi, et meist saaks jälle Eesti NSV, kirjutab Urmas Sutrop (Reformierakond).

Rahvuslik julgeolek on teema, mis peab ühendama kõiki meie poliitilisi jõude. Erinevused võivad olla detailides, kuid suur eesmärk peaks olema meil kõigil ühine. Me peame hoidma ja kaitsma Eestit. Me peame tegema kõik, et mitte kunagi ei korduks 1939.-1940. aasta sündmused, kui meie riik sunniti toore jõuga okupantidele alistuma.

Nii Reformierakond, sotsiaaldemokraadid kui ka IRL soovivad üldjoontes sama. Kaitsta meie rahvast ja riiki. Tõsisem lugu on aga Keskerakonnaga. Mitme nende juhtpoliitiku väljaütlemised panevad kahtlema, kas nad soovivad ikka Eesti riigi kestmist või hoopis seda, et nõukogude okupatsioon tuleks tagasi, et meist saaks jälle Eesti NSV.

Näiteks Yana Toom ütleb Õhtulehele antud intervjuus (29.11. 2014), et talle ei meeldi, kui Eestis on võõrväed. Võõrvägedeks peab ta aga siia saabunud USAst pärit NATO sõdureid. Täis põlgust eesti rahva ja riigi vastu ütleb ta: «Kui mitte arvestada võimalikku panust iibe tõstmisse, ei meeldi mulle need USA sõdurid siin absoluutselt». See võiks ju olla päris vaimukas nali, aga see ei ole üldse nali. See on solvang nii meie rahva kui ka meie Ameerika sõprade suhtes. Selles avaldub Keskerakonna ridades tegutseva Ühtse Venemaa fraktsiooni Eesti vastane vaen. Siit on näha, et kui Keskerakond saaks võimule, siis ta hävitaks koheselt Eesti kaitsevõime ja muudaks meie riigi Venemaa marionetiks.

Keskerakonna nõukogude-ihalusest annab tunnistust ka äsja avalikuks tulnud Keskerakonna esimehe häbiväärne pildistamine inimsusevastaseid kuritegusid glorifitseeriva seinamaalingu ees Nõukogude Sotsialistlike Vabariikide Liidu ning Eesti NSV vapi all. Keskerakonna juht märgib samas, et «Reformierakonna ja sotside ning varasem parempoolne valitsus [on] riigikaitse küsimustes lootusetult läbi kukkunud. Vaja on uut valitsust ja uut poliitikat, et asjad jälle õigeks seada» (Keskerakonna kodulehekülg 29.11.2014).

Loe ja imesta, missugune demagoogia meistriklass! Kõik erakonnad peale nende endi on riigikaitse küsimustes lootusetult läbi kukkunud. Samas tahaksin väga uskuda, et kogu Keskerakond ei ole selline. Ma loodan, et varem või hiljem heidavad keskerakondlased enda ridadest Ühtse Venemaa fraktsiooni välja ja hakkavad koos teiste erakondadega ajama Eesti rahvuslikku poliitikat, mitte Vene Föderatsiooni poliitikat.

Keskerakonna sellisele poliitikale saame vastu astuda kõik koos. Kutsun kõiki poliitilisi jõude, olenemata sellest, kas nad on Riigikogus esindatud või mitte, pidama dialoogi rahvusliku julgeoleku küsimustes. Selle tulemusena peame valitavas Riigikogus saavutama rahvusliku julgeoleku alase parteideülese konsensuse. Kutsun rahvusliku kaitse dialoogiga ühinema ka terve mõistusega Keskerakonna liikmed. Ilma ühiste arusaamadeta on meil muutunud ja ebastabiilses maailmas raske püsima jääda. Saatus kaitseb ainult neid, kes end ise kaitsevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles