Andres Langemets: kes peab kellega integreeruma?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Langemets
Andres Langemets Foto: Peeter Langovits

Integreerumine ühiskonda on seesnejate, mitte vastuvõtjate probleem, leiab literaat Andres Langemets.

Kunagi ca 20 aastat tagasi käis suur integratsioonimelu, olid plakatid ja muu ning ka loosung - enne keelsus, siis meelsus. Vaat ei ole nii, nagu ajalugu on juba õpetanud: pese siga seebiga, saada siga Saksamaale jne. Mõistest integratsioon pole ma kunagi aru saanud, see on vanade koloniaalmaade mure. Eesti pole seda kunagi olnud ja Venemaa ei tunnusta oma ääremaade või isegi sisemaade vallutusi kolonisatsioonina.

Kes peab kellega integreeruma? Miks EV on nõus uue telekanali näol viskama tuulde miljoneid absoluutseks mõttetuseks? Loomulikud asjad on pööratud pahupidi. Kas EVs elavad venekeelsed rahvusrühmad üldse soovivad end kuidagi EVga seostada? Oma poegade ja lähedaste sugulaste näol tean, et kaitseväes saavad kõik hakkama, rahvusest hoolimata, aga kuhupoole nad raskel hetkel püssitoru suunavad, pole teada. Ega peagi olema.

Sihukest kampa nagu praegusaja poliitikud ei leia ei noorte luuletajate, kunstnike ega heliloojate hulgast. Kust sihukesed turakad võetakse, erakonnast sõltumata?

Integreerumine ühiskonda on seesnejate, mitte vastuvõtjate probleem. Selleks peaksid olema venekeelsete omahuviliste erakonnad. Aga mis on olnud reaalsus? Tänaseni töötab venekeelne ERRi raadiokanal, kus olen käinud ka esinemas. Kes kuulab? Aastakümneid kiratseb Vene draamateater, kuigi seal pole Eesti propagandat. Hingusele on läinud venekeelsed kultuuriajakirjad, ajalehed jne. Milles asi? Siinne ekssovettide seltskond on nii kultuurivõimetu, et neil pole erakondi, huvisid ega ka poliitilist üksmeelt.

Kas seda oleks vaja? Oleks küll, sest praegu pole kellegagi läbi rääkida, umbes nagu Ukraina nn separatistidega. Pole poliitikuid, juhtkujusid ega mingitki vastutusvõimet. Kas Eesti poliitikuil on? Ka ei ole. Võiksime uurida Lõuna-Aafrika kogemusi, aga kes seda uurib? Lõpetagem ometi see venelaste moosimine! Kui tahavad ja on valmis siin elama, siis õppigu ka midagi ära, mitte ainult keele! Kui hakkavad riigivaenulikuks, siis lihtsalt plate peale ja kõik!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles