Juhtkiri: defitsiitne aeg nõuab aja defineerimist

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile oli isadepäev. Tuhandetel isadel ja vanaisadel helisesid telefonid, lapsed ja lapselapsed helistasid ja saatsid sõnumeid. Tehti ka külaskäike. Nii üks, teine kui kolmas tegevus nõuab aega. Aja leidmine oma isale, nagu ka isadel aja leidmine oma lapsele, on üha enam keskne küsimus, kui kõneldakse elust, laste kasvatamisest ja peresuhetest.

Ausalt ja täpselt sõnastab probleemi päevakangelane. Postimehe ajakirjaniku küsimusele «Kui palju jääb teil töö kõrvalt aega oma lastelastega tegeleda?» vastab tänavune aasta isa Valeri Kutuzov: «Kui ausalt öelda, siis ikka vähe… tahaks rohkem, aga elu on selline.» Aasta isa on kahtlemata tubli lapsevanem, kuid öeldu kinnitab, et piirivalvelendur, kolme lapse isa ja kuue vanaisa väärib seda tiitlit tõeliselt. Ta on peamise mure mõtestanud ning küllap tunnevad paljud isad (ja mõistagi ka emad) täpselt samamoodi.

Eelmisel nädalal peetud konverentsil «Miks isa pole tähtis mees?» otsiti vastuseid sellistele küsimustele nagu: milline on hea isa? Kas eesti mees tahab üldse isa olla? Milline on ühiskonna silmis isa roll, milline mehe roll ja kuidas neid edukalt ühendada? Millist eeskuju tahab isa lapsele anda? Need küsimused võiks enda jaoks läbi mõelda iga lapsevanem. Kuid ennekõike on vaja leida vastus põletavale ajaküsimusele.

Kui aeg on muutunud sedavõrd defitsiitseks, tuleb seda hakata uuesti defineerima. Meil kõigil. Sotsiaalpedagoog Triinu Pajuri kirjutab oma kogemusele toetudes tänases lehenumbris, et lapsevanemad jäävad üha enam lootma, et lasteasutused nende lapsed üles kasvatavad, probleemid lahendavad ja õnneliku tuleviku tagavad. «Nad sageli isegi nõuavad seda,» nendib Pajuri. Ta pakub lausa ajareformi: vaadata üle tööpäevade algus- ja lõpuajad, niisamuti lasteasutuste tööajad. Kõlab kaunis radikaalselt, aga võimalik, et üha kiirenenud elutempo nõuabki radikaalseid otsuseid.

Üks võimalikke lahendusi on osalise tööaja suurem väärtustamine, millest räägitakse tihti üksikvanemate puhul, kuid see on ka isade teema. Endiselt on ajadefitsiidi vähendamise võimaluste juures tähtis teema isade vanemapuhkuse soodustamine. Rahvusvahelise teadusvõrgustiku Leave Policy and Research suvine ülevaade toob välja, et 16 riigis on juba määratud, kui suur osa puhkusest on mõeldud isale, kui suur emale. Paljud riigid pakuvad peredele, kus isa vanemapuhkust kasutab, kas lisaraha või lisapuhkusepäevi.

Aga riiklike regulatsioonide kõrval on siiski tähtis, et iga inimene teadvustaks ajaprobleemi ja leiaks lahendusi. Tänavuse aasta isa tütred meenutasid lapsepõlvest, et kui isa käis öösiti lendamas, leidis ta päeval ikkagi aega nendega mängida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles