Hüvasti, grand old lady Maria Keres!

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maria Keres 2003. aastal Eesti Spordimuuseumis 20. sajandi spordi suurkujude näituse avamisel.
Maria Keres 2003. aastal Eesti Spordimuuseumis 20. sajandi spordi suurkujude näituse avamisel. Foto: Sille Annuk

24.04.1917-31.10.2014

Järelehüüe Maria Keresele, kes lahkus meie hulgast 98. eluaastal ja kellega jäetakse hüvasti laupäeval, 8. novembril tema kodu ja kodutänava, Paul Kerese tänavale lähedases Nõmme Rahu kirikus, võiks olla lühike, kuid sellegagi kõikeväljendav: ta oli Paul Kerese abikaasa. Malemaailm ei väsi tänini  tagantjärele meenutamast-tutvustamast suurmeister Paul Kerest ning vaimustumast samaväärselt nii tippmängijast males kui ka karismaatilisest džentelmenist.

Maria Keres püsis edukal, aga pingelisel ja keerukal Igavese Teise maletajateel oma abikaasa kõrval haritud, tasakaaluka ja sarmika saatjana, alati väärikana, aga mitte kunagi tõrjuva või uhkena.

«Mul oli hea elu, sest mul oli hea mees,» on Maria Keres ise öelnud.

Lahkunud grand old lady, elu lõpus küll nägemise kaotanud, oli endiselt huvitatud kõigest ümbritsevast, ikka kosutava elutarga mõistmisega ning nakatava huumorimeelega.

Maria Keresega, tema ajapikkuses väsimata ja täpse mäluga, lahkus hindamatu kogus maailma male konkreetset ajalugu selle absoluutsesse tippu kuuluvate suurmeistrite osalusega. Väiksema tähendusega turniire meenutamata võime öelda, et Maria Keres oli toeks oma abikaasale Haagi-Moskva MM-turniiril 1948, pretendentide turniiridel Jugoslaavias 1959 ja troopilises Curaçaos 1962. Maria Keres on meenutanud lähedalt tuntud inimesi, tervet legendaarset kogumit 20. sajandi teisel poolel maailmameistri tiitlit ihalenud suurmeistreid: Mihhail Botvinnik, David Bronštein, Vassili Smõslov, Jefim Geller, Tigran Petrosjan, Mihhail Tal, Svetozar Gligorič, Robert Fischer...

Sündinud Vene tsaaririigis ja elanud pool sajandit nõukogude ajal, kuulus tema ellu ka kaks Eesti rahvusliku ja riikliku iseseisvuse perioodi. Tema silme all võttis president Konstantin Päts 1938. aasta hilissügisel vastu noore Paul Kerese kui AVRO turniiri võitja. Ja tema silme all tuli uuesti iseseisvunud Eestis käibele rahatäht Paul Kerese näopildiga.

Me lootsime, et Maria Keres jõuab koos meiega ära oodata juba õige lähedal oleva Paul Kerese 100. sünniaastapäeva. Nüüd küll ilma temata, aga sel eesootaval rahvusliku ja rahvusvahelise tähendusega tähtpäeval on ta Paul Kerese kõrval meie tänulikus mälus.

Anatoli Karpov

Boriss Spasski

Viktor Kortšnoi

Genna Sosonko

Tatjana Fomina

Ene Ergma

Jüri Ratas

Ülo Tuulik

Paavo Kivine

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles