Evelyn Kaldoja: teadust teevad tihti usklikud

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evelyn Kaldoja
Evelyn Kaldoja Foto: SCANPIX

Võib-olla ma olen ses osas liialt leige, aga usuküsimuste üle vaidlemine tundub mulle tulutu. Mina näiteks olen kirikuskäiv katoliiklane, mõni mu sõber on luterlane, mõni konservatiivne moslem ja mõni võitlev ateist. Jumal andis inimesele valikuvabaduse, eks me pea seda austama.

Materiaalses maailmas tõestatavates küsimustes ei näe ma siiski muud võimalust kui valeinfo vastu protesteerida. Näiteks väite vastu, justkui oleks katoliku kirik hirmus teaduse vastu võitleja. Kõige äärmuslikumal juhul võib öelda, et kirik on mõnikord ammu uusimate teadussaavutuste tunnistamisest seisnud sama kaugel kui ülejäänud ühiskond. Tegelikult on aga märkimisväärse osa lääne teaduse alustest andnud just tublid katoliiklased, tihti kiriku aktiivsel toel.

Mineraloogia rajaja Georgius Agricola – vankumatu katoliikluse kaitsja reformatsiooni ajal. Maailma esimene naissoost füüsikaprofessor Laura Bassi – paavst Benedictus XIV protežee. Geneetika rajaja Gregor Mendel – augustiini munk. Moodsa teaduse isa Galileo Galilei – kahe nunnaks hakanud tütre isa. Loodusteadlased Athanasius Kirche­r ja Louis Pasteur – jesuiidi munk ja lihtsalt surmatunnini veendunud katoliiklane. Aatomiteooria eelduste looja Roger Boscovich – jesu­iidi preester. Ja nii aina edasi: jesuiitide teadussaavutusi tunnustab muuseas ka 35 nende järgi nimetatud Kuu kraatrit.

Ja katoliiklik teadusetegu pole pidurdunud siiani. See käib aiva edasi terves hulgas paavstlikes ülikoolides. Näiteks Argentina ülikool on üks parimaid kogu Ladina-Ameerikas. Navarra ülikool Hispaanias jõudis New York Timesi 2012. aasta maailma ülikoolide edetabeli esimese 50 hulka ning nende arstiteaduskond teeb aktiivselt tööd vähiuuringute, geeniteraapia ja pallatiivse ravi arendamisel. Reformatsioonieelsetel sajanditel seisid uhkelt paavstlike ülikoolide seas ka näiteks Uppsala, Leipzig ja Cam­bridge. Võib-olla mõnele tuleb see üllatusena, aga paavstlik ülikool on ka Leuven – Suure Paugu teooria sünnikoht. Ja oh seda pauku – teooriale alusepanija Georges Lemaître oli ühtaegu nii jesuiidipreester kui ka füüsikadoktor.

Ning paavstlikud ülikoolid on vaid jäämäe tipp, neile lisandub veel üle maailma sadu ja sadu kõrgkoole, kes kasutavad uhkusega oma nimes sõna «katoliiklik». Eesotsas Notre Dame’iga USAs.

Paavst Pius XII-le soovitas Lemaître – silmapaistev teadlane ja pühendunud vaimulik – hoida usu- ja teaduseteemad lahus. See on hea soovitus, mille edastaksin ka ateistidele, sest teadus ei kinnita nende usku. Ega hirmuta suuremat osa maailma kristlastest, keda paavst suisa julgustab ilmaasju põhjalikumalt edasi uurima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles