Sirbis: müstika, nõidused, suitsetamine laval, Lasnamäe kui maalimata maal

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sirp 31. oktoobril 2014
Sirp 31. oktoobril 2014 Foto: Sirp

Sel reedel Sirbis müstika, maagia ja nõidused.

AARNE RUBEN: Lugu nõiasabatist Kuradi rütmidel

Maagiat kohtame kõikjal enda ümber. Psüühikahäirete diagnostilisest ja statistilisest manuaalist (DSM) käib läbi väljend «maagiline mõtlemine», mida üksnes teatud kontekstis käsitletakse mõnede vaimuhaiguste kõrvalise lisaproduktina. Tegelikult ei saa lähimate aastatuhandete maagilist mõtlemist mitte kuidagi «ära kustutada» – kui seda poleks, siis kannaksid inimesed numbreid ja mitte nimesid. Väike ebausk sobib iga indiviidiga: ikka soovib inimene õnnearve ja õnnemetalle. Kui koduperenaine astub hommikul voodist välja õige jalaga, siis ei unusta ta näiteks vaadata parim-enne-kuupäeva toiduainepakkidel. Kauneim maagiline komme on oma tütre või kallima piltide seadmine rahakottide sisusse. Mäletan, kui see traditsioon 1980. aastate teisel poolel tuli. See oli nagu vaeslapse käsikivi ühes selle tooja – halli vanamehega. Niisama ootamatult ja arusaamatutest juurtest, nagu see ilmus, ta ka tasapisi hääbus.

ART LEETE: Soome-ugri nõidus

Nõidus on universaalne kultuurinähtus ajas ja ruumis, ka ei tunne nõidus rahvuslikke ega seisuslikke piire. Näiteks alles mõni aasta tagasi müüdi interneti teel Prantsusmaa presidendi Nicolas Sarkozy näoga voodoo-nukke, mida soovijad said nõeltega torkida. Selle peale ähvardas president nukutootjad kohtusse kaevata. Soomeugrilasena oli ta muidugi kohe aru saanud, et asi on naljast kaugel ja tarvitusele tuleb võtta vastumeetmed.

TIIT PALU:  « ... ,» ütles ta mõtlikult sigaretti süüdates

Suitsetamine annab laval usutava sisetegevuse sisutule dialoogile ja tuge viletsale rollile, kuid ka lakkamatu suitsetamine ei suuda päästa kehva lavastust.

Moodsad ajad. Teater püüab käia eluga kaasas. Mõnikord ühte sammu, vahel harva jõuab ette, enamasti lohiseb lootusetult järele. Elu ja inimlike nähtuste mõtestamine pole lihtne, sest vaateviise on palju ja kõigile meeldida võimatu.

Hoopis teisiti on seaduste ja reeglitega, millega seondub vaid juurutamise vaev. See on lihtne, selle korraldamiseks on igas asutuses palgal tõsiste nägudega inimesed. Seadusandjate ja terviseedendajate üks väga mõistlik tegu on suitsetamise keelamine avalikes kohtades.

MEERI-MALL AUL: Lasnamäe on justkui maalimata maal

Kalamaja kunagisest eduloost on saanud üsna kiirelt tempokas kesklinnastumine. Endine miljööväärtuslik piirkond on elanikke täis nagu konservikarp kilusid, kinnisvara hinnad on arendajate lahke kaasabiga lakke lükatud ning vanad puumajad peidavad endas ehitusspetsialistidele ajutööd pakkuvaid lahendusi, pakkudes sel moel kindlat leiba lauale veel mitmeteks aastateks. Omalt poolt on kesklinnastumisele õla alla pannud ka ulatuslikud liikluskorralduse muudatused ning üha süvenevad parkimisprobleemid, mistõttu paljud privaatsed ja avarad rohelised hoovid on muutunud kõrge aiaga hooviparklateks ja grillinurga või liivakasti ruumi on ajapikku aina vähemaks jäänud. Isegi palavalt armastatud kultuurikilomeeter on üles kaevatud ja hüvasti tuleb jätta ka kõigile armsaks saanud Kultuurikatla aiaga.

Tartust tuleb imeasju – Eesti imemuinasjuttude antoloogia kaks köidet on nüüd valmis

POST-SÕNASTIK XXIII: akronüümid ja initsialismid

Berk Vaher ei karda olla vaenlane ega liitlane

Dreyerist von Trierini

Kuidas kasvatada aktiivset publikut?

Sepake Angiama kõneleb «Manifesta» haridusprogrammist

Kaks vaadet Bornhomi keraamikabiennaalile

Euroopa ainus sõjaeelne judaistika õppetool Tartus

Kaheksa korda kärbitud Tallinna loomaaia keskkonnahariduse keskus

ARVUSTAMISEL

René Descartes'i «Hinge tundmused»

Marko Kompuse «Poeedinahast»

Leo Baecki «Judaismi olemus»

Viljandi kitarrifestival nihutas silmapiiri

Vene teatri «Onu Vanja»

Riikka Ala-Harja «Dessant»

Täispikk animafilm «Kastitrollid»

Taveneri «Müstilised kõlad»

Dokumentaalfilm «Kuidas ma Aafrikat päästsin»

Rannapi «Selfid klassikutega»

Eesti Tantsuagentuuri revüüteatri Starlight Cabaret «Life is a Cabaret»

Uurimus «Peatükke eesti muusikakriitikast enne 1944. aastat»

Näitus «Lux aeterna. Itaalia kunst Leedu ja Eesti kogudest» Kadrioru kunstimuuseumis

Tiia Külvi näitus «Väikesed ja suured reisid» rahvusraamatukogus

Georg Friedrich Händeli ooper «Rinaldo» rahvusooperis Estonia.

Näitus «I looked into the walls and saw» ehk «Vaatasin seintesse ja nägin»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles