Maris Lauri: maksude langetamist tuleb jätkata

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maris Lauri.
Maris Lauri. Foto: Tairo Lutter

Reformierakonna juhatus esitas eile õhtul rahandusministri kandidaadiks peaministri senise nõuniku Maris Lauri, kes peab lähiajal oma tähtsaimaks ülesandeks riigieelarvega tegelemist. Küsitles Tuuli Koch.

Veel eile hommikul ütlesite, et teie rahandusministriks hakkamine ei ole teema. Õhtupoolikuks sai teist Jürgen Ligi järeltulija. Oli jutuajamisi ikkagi varem või käibki nii, et hommikul astun erakonda ja õhtul olen partei soovil või nõudmisel minister?

Oli vihjeid, et selline asi võib juhtuda. Aga ma ei olnud selles kindel, ei uskunud sellesse väga. Erakonda astumise avalduse tegin eelmisel nädalal.

Kui kõik käis ootamatult, siis milline on teie esimene emotsioon või ehmatus alustada tööd Ligi jälgedes?

Suur väljakutse. Jürgen Ligi on väga pikalt ametis olnud ja see töö, kogu see valdkond pole kindlasti lihtne. Mõtlesin väga tõsiselt, aga pärast kaalumist otsustasin, et, jah, ma pean proovima. Asjad peavad liikuma ja kui ei proovi, siis ei saa ka kunagi tea.

Teie esimeseks sihiks Reformierakonnaga liitudes oli riigikogu. Miks te üldse soovite end siduda poliitikaga?

Vaatasin kõrval toimuvaid protsesse ja leidsin, et riigikokku on vaja tasakaalukamat mõtlemist, analüütilisemat mõtlemist, rahulikumat meelt. Ja kindlasti on tarvis parimate otsuste langetamiseks riigikokku eksperte.

On teile eksperdina, analüütikuna Reformierakonna majandus- ja maksupoliitika alati meelepärane olnud või on olnud midagi, mis on teis vähemalt küsimusi tekitanud?

Loomulikult. On võimatu, et inimesed on alati ja kõiges ühel meelel. Vaidlustes selgub tõde. Kui tekivad eriarvamused, saab nende üle vaielda, arutada. Kui suudan ära tõestada, et minu seisukoht on õige, või jään sellega jänni, siis meil on demokraatia ja enamus otsustab. Ei saa eeldada, et kellegi isiklik arvamus jääb igas olukorras peale. Kui minu arvamus mõnes hüpoteetilises olukorras ei jää peale, vaid jääb kellegi teise oma, siis ehk sõnastasin oma seisukoha halvasti? Või oskasid teised paremini veenda. Inimene võib ju oma arvamust väitluse käigus muuta, kui selgub, et vastaspool oskab esitada paremaid argumente. Vaidlustes saab alati targemaks.

Jäik ja ainult oma raiuv poliitik teist selle arutluse järgi ei peaks saama?

Asjadest tuleb aru saada, nende üle arutada ja siis teha valikuid.

Sotsid ja Keskerakond soovivad Eestis kehtestada astmelise tulumaksu ja IRL flirdib oma valimispakkumisega samuti selle ideega. On astmelisel tulumaksul Eestis kohta?

Rääkides põhimõtetest: meie maksusüsteem on lihtne ja arusaadav. See peab nii jääma. Kui maksumaksja saab aru, mida ta teeb, kuhu tema maksud lähevad, siis on alati lihtsam talle seletada, miks see on vajalik. Peame seda kindlasti jälgima. Palju on räägitud, et meie tööjõu maksukoormus on kõrge ja ma arvan, et seda peaks tõesti alandama, aga seda tuleb teha arukas tempos, sest muidu võivad tekkida majandusprobleemid. Ja ei tohi unustada, et liiga suur tulude kärbe võib tekitada eelarvele probleeme.

Teame, et inimeste ootused riigilt raha saada on erinevates valdkondades väga suured. Peame ka sellele mõtlema, et liiga palju ja hoogsalt kärpides ei jätku raha nende teenuste jaoks, mida inimesed riigilt ootavad. Arvan, et kui me suudame kokku koguda kõik maksud, peaaegu kõik maksud, et maksupettusi jääb vähemaks, kui loome olukorra, kus võimalikult paljud inimesed saavad tööd, siis ainuüksi sellest tekib nii palju tulu, et jääb ära igasugune vajadus makse tõsta ja tekib võimalus makse hoopis alandada. Arvan, et neis kahes suunas tuleb tegutseda. Praegu on näha märgatavaid tulemusi maksupetturite tabamise osas ja kui suudame sellele veel kaasa aidata, on see ainult hea.

Jürgen Ligi on viimased paar aastat selle kallal vaeva näinud, nii et Eesti maksupoliitikat on hakatud juba maksupolitseiks nimetama. Teie soovite seda sirget joont jätkata?

Jah, see on õige ühiskonna suhtes ja see on õiglane ettevõtjate suhtes. On väga ebaõiglane, kui on ettevõtjad, kes maksavad ausalt oma maksud, aga ei suuda piisavalt tulu teenida seetõttu, et kõrval on petturid, kes saavad selle tõttu oma kaupu müüa väga odava hinnaga. Arvan, et nii ettevõtjad kui ka inimesed on huvitatud ausast keskkonnast. Sest need, kes makse ei maksa, tegelikult ju varastavad teistelt inimestelt.

Sain ma õigesti aru, et liialt suurte tööjõukulude üle kurtvad ettevõitjad võivad ka rõõmustada ja näete võimalusi maksukoormust leevendada?

Jah, kui vaatame proportsioone, siis võiksid maksud olla madalamad. Selle nimel Reformierakond ju ka tegutseb. On ettepanekuid, mis hakkavad järgmisest aastast kehtima: tõstetakse tulumaksuvaba miinimumi, maksumäärade alandamine. Tulumaksuvaba miinimumi tõstmisega tuleb jätkata. Muus osas tuleb veel arutada, kuidas edasi minna.

On riigieelarve, millega teie nüüd edasi peate minema, valmis või on seal teie värske silma ja käega vaja midagi muuta?

Arvan, et see eelarve on praegustes oludes parim, mida on võimalik teha. Need muudatused, võimalikud muudatused, saavad olema suhteliselt väikesed. Põhimõtteliselt on tegemist ikkagi hea eelarvega. Parim tegelikult, mis hetkel võimalik.

Mida üldse saate rahandusministrina enne valimisi veel ära teha? Või saab sellest hea sissejuhatus ja tutvustus riigikogu valimisteks?

Kindlasti tuleb riigieelarve vastu võtta. Esmalt on sellega tegemist ja peame mõtlema, et Euroopa Liidu struktuurifondide kasutuselevõtuks tuleb ka päris palju ettevalmistusi teha. Mitte et poleks midagi tehtud, väga palju on tehtud, aga lihtsalt see protseduur on väga ulatuslik. Ja siis on mõned juba plaanis olevad seadused: kiirlaenude ohjamise osas, investeeringufondide seadus, kindlustusseadus, mis on ka planeeritud vastu võtta. Ja tuleb hakata tegelema ka ettevalmistustega ületuleva aasta riigieelarve koostamiseks. See algab ju taas sel hetkel, mil üks eelarve on vastu võetud.

Mida on ühele poliitikule vaja? Millest olete seni poliitikuid kõrvalt vaadates puudust tundnud? Mis on imestama pannud, millest püüate ise hoiduda?

Oluline on rääkida. Rääkida omavahel, rääkida inimestega, kohtuda inimestega. Saada aru, millised on ootused, seletada oma tegevuse põhjendusi ja sisu. Suhtlemine on väga vajalik. Tasakaalukas suhtlemine. Ja veenmisoskus. Kui vaatame koalitsiooni, siis seal on paratamatult vaated alati erinevad ja tuleb osata teist poolt veenda, samas teise poolega ka arvestada.

Praegune koalitsioon pärast seda raputust, mis teist ministri tegi – kuidas teile tundub, saab sel olema head hoogu ja koostööd ja otsustusjõudu või loetakse päevi valimisteni?  

Arvan, et see koalitsioon läheb ilusasti edasi. Inimesed jätkavad oma tööd, mõtlevad asjade üle järele ja loodan, et valitsuse igapäevases töös mingisuguseid probleeme ei tule. Loodan, et kõik võimalikud vaidlused suudetakse edaspidi rahulikult ära lahendada.

Maris Lauri

•    Eesti majandusanalüütik.

•    On töötanud Eesti Pangas, Tallinna Pangas, Hansapangas ja Swedbankis, lugenud loenguid kõrgkoolides ning juhendanud väitekirju.

•    EASi nõukogu liige ja auditikomitee esimees.

•    Alates 2014. aasta aprillist peaminister Taavi Rõivase majandusnõunik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles