Philip Hammond: ebola – globaalne probleem

, Briti välisminister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Philip Hammond.
Philip Hammond. Foto: SCANPIX

Ebola on suur oht, mis ei tunne riigipiire. Nakatujate arv Sierra Leones  kahekordistub iga 15–20 päeva tagant. Praeguseni on neil, kes asuvad väljaspool kontinenti, olnud lihtne pidada Ebolat vaid Aafrika probleemiks. Aga haigusjuhtude ilmnemisega USAs ja Hispaanias on risk kogu maailmale erakordselt selge: kui levikut kontrolli alla saada ei õnnestu, võivad haigusel olla katastroofilised tagajärjed ka väljaspool Lääne-Aafrikat.

Sierra Leone, Libeeria ja Guinea jaoks on Ebola tragöödia, mis puudutab igaüht. Tuhanded on näinud oma pereliikmeid võitluses haigusega alla andmas ning inimesed on seal hädas sellega, et oma peret ära toita nüüd, kus toiduainete hinnad on enam kui kahekordistunud. Rahvusvahelised ettevõtted on seal oma tegevuse lõpetanud, turism on hääbunud, haiglad on ülekoormatud.

Tänu neile vapratele ja pühendunud meditsiinitöötajatele, kes praegu on rakkes Ebola-haigete diagnoosimise ja raviga, võetakse ette murrangulisi samme, et haiguse levikule piir panna ja epideemia seljatada. Briti meditsiinitöötaja William Pooley, kes nakatus Sierra Leones patsiente ravides, on kõnelenud liigutavalt õudustest ja viletsusest, mida ta on näinud. Tema kui pealtnägija sõnum oli võimas üleskutse rahvusvahelise kogukonna esindajatele, kes kogunesid hiljuti Londonisse konverentsile, mis keskendus Ebola-vastasele võitlusele ja koostööle ekspertide, inimressursi ja finantside kaasamisele kriisi seljatamiseks.

Briti valitsus on eraldanud 125 miljonit naela Ebola-vastaseks võitluseks Sierra Leones, olles suurim annetaja nimetatud sihtriiki. Toetame 700 voodikoha loomist ravikeskustes, mis võimaldab kuni 8800 patsiendi ravi kuue kuu vältel. Meie abi hõlmab sõjaväemeedikute ja inseneride panust, kiirabibusside, telkide jm varustuse ja esmatarbekaupade tarnimist. Eelmisel nädalal teatasime abi hüppelisest suurendamisest. Saadame Sierra Leonesse lisaks sadu Briti kaitseväe töötajaid, kolm Merlin-tüüpi helikopterit ja ühe lennukikandja RFA Argus. Ühtekokku on Suurbritannia panustanud sellesse võitlusesse enam kui 750 sõjaväelasega, toetades kohalikke Ebola ravikeskuste ja tervishoiutöötajatele ja logistikutele mõeldud väljaõppekeskuse loomist.  

Kuid palju rohkem on vaja ära teha. Vajame innovaatilisi lahendusi. Seetõttu loome eksperimentaalsed kogukonna hooldekeskused, eesmärgiga isoleerida Ebola-haiged operatiivsemalt ja samuti aidata matmisviiside juurutamisel, mis vähendaksid nakkuse riski. Samuti töötame, et kiirendada vaktsiinide loomist.

Ameerika Ühendriigid ja Prantsusmaa on lubanud suuri annetusi, et toetada Ebola-vastast võitlust Libeerias ja Guineas. Londonis 2. oktoobril toimunud Ebola-vastase võitluse konverentsil tegid paljud maailma riigid, sh ka uus MTÜde, ettevõtete, filantroopide ja valitsuste koalitsioon, teatavaks oma abi suuruse. Ebola-vastase võitlusega ühinesid ka Kuuba ja El Salvador. Ühtekokku anti lubadus toetada rohkem kui 100 miljoni Inglise naela väärtuses. Tegeleme praegu ka pakkumistega saata kriisipiirkonda sadu tervishoiutöötajaid. Ma tervitan Eesti tugevat bilateraalset toetust Ebola-vastases võitluses, nagu ka meie ühist osalust Euroopa Liidu raames, sh Eesti panust meditsiinilise personali ja -tarvikute osas kriisikolletes.

See on alles algus. Teised peavad samuti rohkem panustama. Iga kuuga tõusevad nii rahalised kui ka inimressursi-alased vajadused Ebolaga võitlemisel. Meil on vaja, et kõik, kes lubasid aidata, viivad oma lubadused ellu, sest olukord on ülimalt pakiline. See pole Aafrika probleem, see on globaalne probleem ja vajab globaalset lahendust enne, kui on liiga hilja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles