Argo Ideon: külili paragrahv

Argo Ideon
, Poliitika- ja majandusanalüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võitjatöö märksõnaga «Matrix» (Arhitektuuristuudio Siim ja Kreis OÜ)
Võitjatöö märksõnaga «Matrix» (Arhitektuuristuudio Siim ja Kreis OÜ) Foto: Erakogu

Kolmapäeval avalikustati Tallinna uue kohtumaja arhitektuurikonkursi võitjad. Võitjatöö märksõnaga «Matrix» (Arhitektuuristuudio Siim ja Kreis OÜ, pildil) ja teised paremad on näha Riigi Kinnisvara veebis. Tallinnas Lubja tänaval endise politseimaja asukohta kerkivasse hoonesse kolivad praegused Harju maakohtu mitme maja töötajad, Põhja prokuratuur jne.

Ilmselt on kaalukaid põhjusi, miks tunnistati parimaks just see töö, ent kavandi fassaadipilte vaadates on esimene mõte: see on ju külili lükatud paragrahvimärk. Selline suhteliselt kurjakuulutav kõverik, mis tahaks justkui kogu olemusega öelda: vaadake ette! Sellesse majja on teil parem mitte sattuda. Mõelge parem hästi järele, enne kui punase fooritulega üle tänava lippate (mis siis, et ühtki autot pole tulemas). Karistus on vältimatu.

Mida ma öelda tahan: kohus ja prokuratuur on sellised institutsioonid, millega asjaajamine on inimestel tõenäoliselt seotud suure stressiga. Sinna minek, ühes või teises rollis, ei ole mingi pidupäev. Samuti on stressirohke nende inimeste argipäev, kes kohtus või prokuratuuris töötavad. Seetõttu võiks üks väga oluline kriteerium nendele asutustele uute hoonete püstitamisel olla inimsõbralikkus. Arhitektuur võiks mõjuda klientide stressi ja pingeid leevendavalt. See tähendab, et tänapäevane kohtumaja peaks olema võimalikult pehmo, isegi nunnu.

Tõenäoliselt ei ole kohtuarhitektuuris küll mingi võttega võimalik saavutada sellist nunnumeetri taset nagu Muumimajas või Lottemaal, sest teatud turvanõudmistest ilmselt taganeda ei saa – selles hoones võib ju olla tarvis pidada ka maffia- või terrorismiprotsesse. Ikkagi peaks püüdma selle poole, et vähemalt seadusehoone arhitektuuriline põhilahendus ei lööks kohe nuiaga lagipähe igale möödujale, kelle jaoks igasugune juriidika ja seda enam kohus võib mõjuda hirmutavalt.

Vaadake näiteks, milline on praegune Tallinna Liivalaia tänava kohtumaja – põhimõtteliselt nagu keset linna püstitatud madal vangitorn. Olen töö tõttu seal mitu korda käinud ning kunagi ühel protsessil tunnistaja olnud – ei, mingit nummifaktorit selline maja kellelegi ei sisenda. Loodan, et see Mordori kindlus lammutatakse. Täiesti vastupidine näide on riigiprokuratuuri hoone Tallinnas Wismari 7 – vana, sopiline ja armas, mõnusa rõduga, kus võiks suvel meeldivalt kohvi juua. Sisenedes on vähemalt minul iga kord tunne, et siin töötavad meeldivad inimesed, sest niisuguses majas ei saa kurje inimesi olla.

Pole mingi ime, et omal ajal hakkas peaprokurör Raivo Sepp raevukalt vastu justiitsministeeriumi plaanile seda maja prokuratuurilt ära võtta. Ning siiamaani pole see kellelgi õnnestunud. Kui seda hõngu õnnestuks kanda ka uude Lubja tänava kohtuhoonesse, kasvõi kilplaste kombel kotiga, siis oleks Eesti taas kõigile elamiseks veidi parem paik.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles