Triin Tammert: teeme ära, entusiasmiga!

Triin Tammert
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Triin Tammert.
Triin Tammert. Foto: SCANPIX

Sel nädalavahetusel toimus Pärnus Garage48 naiste eri. Olles küll aastaid kuulnud Eesti idufirmadest ja lahedatest start-up-projektidest, oli mu ettekujutus sellest, mis sellel «intensiivsel 48-tunnisel IT-suunitlusega üritusel» täpselt toimub, ikkagi natuke hägune.

Garage48 koduleht lubab, et 48-tunnisel üritusel jääb tavaliselt 30–40 idee seast sõelale ligikaudu 15 ning kahe ööpäevaga saab ideest töötav teenus või vähemalt prototüüp.

Reede õhtul Pärnusse jõudnuna sain kohe positiivselt üllatatud – eelkõige sinna kogunenud inimeste avatusest ja entusiasmist. Juba enne ametlikku algust istuti Pärnu kolledži kohvikus sundimatult võõrastega ühte lauda ja sõlmiti tutvusi.

Ja kui umbes tund aega hiljem auditooriumis ideede esitlus algas, võis õhus hõljuvat vaimustust ja entusiasmi peaaegu käega katsuda – hästi palju säravaid silmi ja tiime, kes võtsid maksimumi neile eraldatud 90 sekundist.

Muide, seal oli hästi näha, kuidas avatus end ära tasub – minagi elasin projektide esitlemist kuulates kaasa rohkem oma uute tuttavate projektidele (ehkki need olid ka tõesti lahedad). Kontaktid mõjutasid (lisaks idee autori entusiasmile) ilmselt mõnevõrra ka tiimidesse jagunemist, kui pärast esitlusi riputati kõik ideed seinale ning programmeerijad, disainerid, turundajad ja projektijuhid said valida endale tiimi. 15 tiimi kokku saanud projekti jäidki sõelale ja esitlesid tulemusi pühapäeva õhtul, nende seast valiti ka võitja (Sorry As A Service), ehkki nagu korraldajad ütlesid, võitsid kõik.

Kaks inspireerivat mõtet sealt.

Esiteks väärib Garage48 naiste eri tunnustust selle eest, et julgustab lisaks suuremale ettevõtlikkusele looma ka võrdsemaid võimalusi. Võib-olla ei muuda kõikide naiste (ja muide ka meeste!) kõik ideed alati esmapilgul suurelt maailma, vaid lahendavad hoopis mõnda igapäevaelu praktilist kitsaskohta, aga lõpuks muudavadki nad maailma. Paremaks.

Teiseks on IT-aura seal juures see, mis ilmselt ikka paljusid heidutab. Tegelikult võiks olla selliseid «lahendame mingi probleemi ära»-kogunemisi ka teistsuguse suunitlusega, eesmärgiks mitte uue IT-rakenduse loomine, vaid mingi muu küsimuse lahendamine. Ettevõtluses näeb seda Eestis küll, aga kui saaks selle idufirmade mentaliteedi – selle entusiasmi ja vaimustuse – kuidagi ka näiteks riigiasutustesse ja kohalikesse omavalitsustesse (lahendama kas või nt nälgivate laste vms vägagi päris probleemi)… siis võiks Eesti elu veel palju parem olla. Meenus «Teeme ära!», mis on maailmas laineid löönud – kordame seda teisteski valdkondades? Sest vajalikud tööriistad on olemas ja selged, Garage48 nädalavahetus näitas seda ilmekalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles