Martti Puukko: Putini hokikepp pühib üle Soome

, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martti Puukko
Martti Puukko Foto: SCANPIX

Ehkki ma pole mingi suur spordisõber, pole minulgi viimastel kuudel jäänud Soomes märkamata suured ingliskeelsed reklaamid «KHL is her­e», «Super Week», «We are ready!» jne (e.k «KHL on siin», «supernädal», «me oleme valmis»). Need reklaamid on kuude kaupa olnud lehtedes, tänavaäärtes, televisioonis, takso ustel ja Helsingi jäähokihalli Arena seinal. Nendest reklaamidest võiks kergesti jääda mulje, et mingi suur Ameerika nähtus on randunud Soomes, ent asja süvenedes tuleb siiski välja, et tegu on Venemaa presidendi Vladimir Putini loodud hokiliigaga, mida tema lähiringi kuuluvad miljardäridest sõbrad heldelt rahastavad.

Erinevate allikate sõnul pole hokiliigal KHL mingit majanduslikku mõtet, vaid see ettevõtmine ongi selgelt poliitiline, nende eesmärk on võistelda hokifännide hingede pärast Põhja-Ameerika liigaga NHL. See projekt tundub  Venemaale olevat sedavõrd tähtis, et selle reklaamimiseks Soomes paistab sobivat üksnes inglise keel. Kas tõesti on siis nii, et ka Venemaal imetletakse salaja Ameerikat? Ka see on võimalik. Või on kadedus osalt põhjus, miks nii paljud venelased peavad USAd oma vaenlaseks? Äkki on nii, et maailmakultuuri tähelepanuväärse panuse andnud Venemaal on kõigest hoolimata sügav ja halvav alaväärsuskompleks, kui võrreldakse ennast USAga?

Vast tajutakse ka Venemaal, et on väga palju maid, kes täiesti vabatahtlikult tahavad olla USA liitlased? Endiselt 20. sajandi mõttemallides elaval Venemaal pole kaugeltki sellist tõmbejõudu, nagu on USA-l. Putini Venemaal puudub niinimetatud pehme jõud. Kas sellest alaväärsuskompleksist lähtub, et vene KHLi ei esitleta Soomes vene keeles ega isegi mitte soome keeles? Suure rahaga KHLi viidud soomlaste kuulsaim hokimeeskond mängib siiski veel oma traditsioonilise nime all.

Autoritaarsed juhid ja diktaatorid näitavad oma võimu sageli ja eriti meelsasti just spordi kaudu. See käib ka Vladimir Putini kohta. KHLi loomisele lisaks õnnestus Putinil hankida Venemaale ka 2014. aasta taliolümpia ja 2018. aasta jalgpalli MMi korraldamise õigus. Sport on lihtne ja kiire vahend rahvusliku uhkuse tõstmiseks ning see ei käi ju ainult Venemaa kohta. Venemaa eluaegsele presidendile Putinile on siiski loodud selgelt ja rõhutatult macho-kuvand – mees, kes kõigele muule lisaks on vaadanud lähedalt tiigrit, lennanud kureparve eesotsas, sukeldunud merepõhja, okupeerinud roheliste mehikestega Krimmi ja viinud sõja Ida-Ukrainasse. Neid viimatimainitud asju, tõsi, pole Putin avalikult tunnistanud. Hiljuti, kui Venemaa kaotas võrkpalli MMil Poola meeskonnale, tehti Poolas sellist nalja: Putin eitab, et Venemaa on üldse oma võistkonna MMile saatnud, ning ütleb, et Venemaa meeskonna särke ja muud varustust saab osta kõigist tavalistest maapoodidest.

Mõni aeg tagasi avaldatud mälestustes räägib president Tarja Haloneni endine PR-juht Maria Romantšuk, et Putin oli oma esimesel ametiajal presidendina tundunud ujeda, hea käitumisega mehena, kelle võim muutis macho’likumaks. Ja-jaa, kõige paremini tuntud tõsiasi Nõukogude Liidu kohta oligi ju see, et vaid kõige ujedamad ja tundlikumad kaunishinged läksid just nimelt KGB teenistusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles