10 vandenõuteooriat: usk tõe varjamisse pole kadunud

Liisa Tagel
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ametlikest raportitest erinevad teooriad Estonia huku kohta ja väited, mis tõestavat, et valitsused varjavad tõde, elavad rahvasuus oma elu ning on äärmiselt visad kaduma isegi siis, kui leidub fakte, mis need ümber lükkavad.

Estonia visiir purunes plahvatuse tagajärjel.

Plahvatuse jälgi ei ole ametliku uurimise käigus leitud, ehkki näiteks Soome politsei kinnitab, et uuris põhjalikult ka seda versiooni. Ainus, kes väidab, et tema tellitud laboritestides on tuvastatud laeva metallis struktuurimuutusi, mida võib seostada plahvatusega, on ise ebaseaduslikult Estoniale sukeldumisi korraldanud Saksa teleajakirjanik Jutta Rabe, kelle versiooni kohaselt pole välistatud ka, et plahvatus rebis auke mujalegi laevakeresse. Uurimiskomisjoni kinnitusel on visiiri uurides aga selgelt näha, et tegemist ei ole plahvatusega – visiiri lukustussüsteem purunes tormis ja lahti kistuna peksis see vastu laevakeret, jättes sinna tugevaid löögirebendeid. Plahvatust pole registreerinud ka Läänemere-äärsed seismograafid, mis suutsid samas jäädvustada väikesed plahvatused Kohtla-Järve kaevanduses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles