Grete Roždestvenski: kodustades eksootikat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grete Roždestvenski
Grete Roždestvenski Foto: Artur Sadovski

Vändra lähistel Lüüste külas asuva Saare aiandustalu aednik Harri Poom on juba kümmekond aastat kasvatanud Eesti tingimustes märksa eksootilisemaid taimi kui klassikalised kurk ja tomat.

Tema kurgipeenarde keskel lebavad teiste seas arbuusid ja melonid, kasvuhoonete kõrvetava 40-kraadise kuumuse eest vilus seisavad mandariini- ja sidrunipuud.

Tsitruseliste kasvatamine Eestis ei ole Poomi sõnul keeruline, kuid paraku ei ole nende istikute ega saadustega äritsemine end seni ära tasunud.

Mõistagi nõuab igasuguse taimekultuuri kultiveerimine lisaks teadmistele kulutusi ja aega. Mida erisugusemal pinnasel ja kliimas taime tema tavapärastest tingimustest kasvatatakse, seda suurem on nende tegurite kadu ja seda kõrgem tuleb vilja omahind.

Iseenesest võib kodumaiste tsitruste harimise ja müümise ideel jumet olla. Eestlased on muutumas üha teadlikumaks sellest, mida nad söövad, ja on valmis kemikaalide poolt rikkumata vilja eest ka kõrgemat hinda maksma. Kahtlemata on kasvavaks trendiks Eestis mahetoodangu kauplused.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles