Abdul Turay: iseseisev Šotimaa – «ei» või «jah»

Abdul Turay
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraatide Ÿüldkogu rahvusraamatukogus. Sotsid kinnitasid europarlamendi valimisnimekirja ja valimisprogrammi. Abdul Turay.
Sotsiaaldemokraatide Ÿüldkogu rahvusraamatukogus. Sotsid kinnitasid europarlamendi valimisnimekirja ja valimisprogrammi. Abdul Turay. Foto: Toomas Tatar / Postimees

Täna toimub Šotimaal iseseisvusreferendum. Eile korraldas postimees.ee koostöös Eesti Väitlusseltsiga debati, kus iseseisvumisele «ei» ütlemist kaitses Eestis elav britt Abdul Turay ning «jah»-hääle poolt seisid Els Heile ja Edgar Oganesjan väitlusseltsist. Postimees.ee online-väitluses esitavad vaidlejad esmalt avakõne, järgneb ristküsitlus ehk väitlejate küsimused üksteisele, siis vastatakse lugejate küsimustele ning viimaks esitavad mõlemad pooled oma lõppsõna. Trükime ära paremad palad.

Me armastame Šotimaad ning tahame, et ta jääks meie rahvaste perre.

Briti rahvad lõid kaasaegse maailma. Me ehitasime ja seejärel kaotasime terve impeeriumi. Me leiutasime spordialad, mida kogu maailm mängib. Sherlock Holmesi ja Peeter Paani lõid Inglismaal elavad šotlased ning Harry Potteri Šotimaal elav inglanna. Me leiutasime rokkmuusika ning kaasaegse tantsumuusika.

Inglasena pean ütlema, et Šotimaa lahkumine murraks mu südame. Mäletan lapsena mänguväljakul ringijooksmist, lauldes «Šotimaa on parim jalkatiim...». Olin muserdatud, kui MEIE (s.t Šotimaa) kaotasime. Šotimaa Rahvuspartei (Scottish National Party – SNP) separatistide valitsus ei luba mujal Suurbritannias elavatel šotlastel referendumil hääletada. Nad teavad, et mujal Suurbritannias elavad šotlased hääletaksid Ühendkuningriigi poolt. Inglased hoolivad Šotimaast, näiteks Šotimaale jalgpallimatšidel kaasa elades.

Eraldumine muudaks Šotimaa vaeseks. Üks eelmise nädala arvamusküsitlus, mille tulemused olid eraldumist pooldavad, tekitas äriringkondades täieliku paanika. Separatistid tahavad säilitada naela. «See on Šotimaa nael,» ütlevad nad. Separatistid tahavad naela, sest nad teavad, et uus valuuta variseks kokku ning inimesed ei suudaks enam oma laenukohustusi täita. Separatiste ei huvita mitte niivõrd iseseisvus, vaid pigem eraldumine Inglismaast. Sama hästi võinuks Eesti tahta iseseisvust Venemaast, ent säilitada rubla. «See on Eesti rubla.» Absurdne.

Kõiki argumente, mida separatistid Ühendkuningriigi vastu kasutavad, võiks kasutada ka Euroopa Liidu vastu. Samas ei taha mitte keegi, et Šotimaa lahkuks Euroopa Liidust.

Tööstuseksperdid ennustavad, et Šotimaa nafta lõpeb otsa, ent isegi kui seda ei juhtu, saab kokku leppida tingimustes, mille alusel Šoti nafta jääb ainult Šotimaale. Devo max (maksimaalne detsenraliseerimine – toim) võimalus on laual.

Ühendkuningriigist lahkumine tähendaks ühtlasi lahkumist Euroopa Liidust. Šotimaal poleks enam võimalust taas liidu liikmeks saada. Hispaanlased, kellel on endal separatismiprobleemid, ei lubaks seda eal.

Euroopa Liit ei laseks iseseisval Šotimaal liituda ilma valuutata. Venemaal hõõrub Putin käsi kokku rõõmust lääne jõudude lagunemise üle. Kokkuvõtteks ärgem unustagem, mis selle kõige taga on. «Jah»-kampaaniat juhib punt kibestunud keskealisi mehi, kes ei suuda kaheksakümnendatest lahti lasta. Thatcheri valitsus oli Šotimaal ebapopulaarne. Kõigis teistes rahvastikugruppides, sealhulgas noorte ja naiste seas, on toetus Ühendkuningriigile selge. Ärgem laskem kibestunud meestel, kes ei suuda minevikust lahti lasta, kõigi elusid rikkuda. Jäägem kokku, koos on parem.

Ristküsitlus

Lugeja: Kas Šotimaa iseseisvumine tähendaks midagi ka Eesti jaoks, ning kui jah, siis mida?

Turay: Mõju saab olema hirmuäratav. Selline kriis tähendaks, et Suurbritannia ei suuda enam Venemaaga rinda pista. Separatistlik «nakkushaigus» liigub teistesse riikidesse nagu Hispaania, Belgia, Itaalia ja isegi Saksamaa, kus Baieri separatistlik liikumine kogub hoogu. Riigid nagu Kreeka ja Portugal võivad kasutada Euroopa Liidus selliseid argumente: «meie elu juhivad inimesed Brüsselis ja Frankfurdis, keda me ei valinud ja kes ei räägi meie keelt». See «nakkushaigus» levib. Kui Suurbritannia võib laguneda pärast 300 aastat, siis miks peaks keegi arvama, et Euroopa Liit ei lagune pärast 50 aastat? Kui Euroopa on kaoses, pole tal võimalik Venemaaga tegeleda. See annab Eesti vaenlastele võimaluse Eestit õõnestada, võibolla isegi territooriumi võtta.

Väitlusselts: Šoti iseseisvusel poleks Eestile mingit märkimisväärset mõju. Eestlased on pigem inimesed, kes austavad ja mõistavad enesemääramise püüdu. Eestil pole separatistlikku vähemust, mis näeks poolthääletamist pretsedendina. Ainus, mis Eestit ootaks, on veel üks Euroopa Liidu liikmesriik, millel on rikkalikult maavarasid. 

Lugeja: Mida tähendaks Šotimaa iseseisvumine briti identiteedile?

Turay: See tähendab briti identiteedi lõppu. Ei Union Jackile (Briti lipp), BBC ja NHS lakkab olemast. Kui separatistid võidavad, siis Suurbritanniat enam ei eksisteeri, või nagu Metternich ütles Itaalia kohta, «on geograafiline mõiste». Ma ei saa ennast enam britiks kutsuda. Ma olen siis lihtsalt inglane.

Väitlusselts: Ühendkuningriigi konstitutsioon ei ole kodifitseeritud (õigusnormid pole üheseks koguks süstematiseeritud – toim), mis tähendab seda, et seaduseid saab hõlpsasti kehtetuks tunnistada. Milline on garantii Šotimaale, et nende juba piiratud võimu ei piirata veelgi, või halvimal juhul, ei võeta ära? Eriti arvestades fakti, et Šoti saadikud on Ühendkuningriigi parlamendis vähemuses.

Turay: Suurbritannia konstitutsiooni on väga keeruline muuta ja see on pigem kivisse raiutud. Ülemkoja reformimine on võtnud näiteks 100 aastat. See, et meil üldse korraldatakse referendum, on näide sellest, et šotlaste tahet kuulatakse. Kui separatistid võitsid Šotimaa parlamendis enamuse, siis neile pakuti referendumit.

Turay: Arvestades: 1) et nafta hind võib olla väga muutlik; 2) et ekspertide sõnul saab nafta otsa, nii nagu kivisöega juba juhtunud; 3) et Šotimaa kaitsetööstus kaob, kui ta Ühendkuningriigist lahkub; siis kuidas hakkab separatistlik Šotimaa tasuma avalike teenuste eest?

Väitlusselts: Iseseisev Šotimaa saab olema nagu iga teinegi riik enda isikliku maksusüsteemi, loodusvarade ning tuluga turismist ja ekspordist. Me nõustume, et nafta saab otsa, kuid geograafilise paigutuse tõttu on Šotimaa võimeline tootma rohkem tõusuvee- ja tuuleenergiat, kui Šoti elanikel kulub, mis loob võimaluse seda eksportida. Riigid, kellel ei ole naftat ega gaasi, saavad suurepäraselt hakkama ja pakuvad vajalikke avalikke teenuseid oma kodanikele. Hea näide on Eesti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles