Jaak Aaviksoo: teadusminister võiks peeglisse vaadata

Jaak Aaviksoo
, akadeemik, haridus- ja teadusminister 2011–2014 (IRL)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aaviksoo
Jaak Aaviksoo Foto: Peeter Langovits / Postimees

Nils Niitra artikkel, ajendatud Tartu Ülikooli rektori professor Volli Kalmu kirjast, on igati asjakohane osutus teaduse rahastamises esile kerkinud probleemile. Jah, rahastamine on liialt sõltuv projektitaotlustest, liialt suureks on kasvanud betooni ja aparatuuri osakaal – eelkõige palkade arvel.

Lõppeks oleme liigses sõltuvuses Euroopa rahast. Rahastamise ümberkorraldamine on vajalik, ent veelgi vajalikum on tagada vastuvõetud arengustrateegia elluviimine juba täna, rääkimata järgmisest aastast. Raha selleks on tänavuses eelarves olemas.

Selle taustal on hämmastav praeguse haridus- ja teadusministri Jevgeni Ossinovski distantseerumine oma otsestest tööülesannetest, asendades selle nukrutsemise ja etteheidete pildumisega eelmise valitsuse aadressil. Esmalt parandaksin aga tema eksitava väite.

Teaduse rahastamise praegust süsteemi ei kehtestanud mitte eelmine, vaid üle-eelmine valitsus. Süsteemi vead olid selged juba 2013. aastal. Otsus valmistada ette seadusemuudatused tehti juba toona. Leiti, et mõistlik on praeguse seaduse alusel viia üks rahastamistsükkel siiski lõpuni, tagades sellega kõigile teadusasutustele ja teadlasrühmadele võrdse kohtlemise.

Seda teades on kahetsusväärne, et ametisolev minister alles loob töörühma ning tarvilise seaduseelnõu väljatöötamine, rääkimata vastuvõtmisest, soovitakse lükata uue valitsuse kaela. See lükkab tarvilike muudatuste jõustumise vähemalt aasta võrra edasi.

Hämmastav ja poliitiliselt ennekuulmatu on aga süüdistus, et eelmine valitsus ei taganud arengukava katteks raha. Raha tagatakse riigieelarvega. Viimase kolme aasta, sh käesoleva aasta eelarves on see raha olemas.

Kui sotsiaaldemokraadist teadusminister ei suuda ega soovigi valitsuses seista teaduse arengu eest isegi siis, kui koalitsioonipartneri osalusel vastuvõetud arengukava seda selgesõnaliselt nõuab, siis tuleb sotsidel oma ministri eestvedamisel lihtsalt peeglisse vaadata.

Sealt paistavad aga prioriteetidena tasuta lõunad ja muu heategevus, mitte tulevikku suunatud investeeringud teadmistesse ja innovatsiooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles