Šenderovitš sanktsioonidest: «Ja ärge otsige, millega veel meid pigistada - valu vaid erutab masohhisti»

Viktor Šenderovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Kremlile üle Moskva jõe. Esiplaanil on lipud «Venemaa,edasi!».
Vaade Kremlile üle Moskva jõe. Esiplaanil on lipud «Venemaa,edasi!». Foto: SCANPIX

Iga teine administratsioon, mis on oma maale tekitanud palju väiksemat kahju, võrreldes Vladimir Putini Venemaale tehtuga, oleks ammu kohtu ette pidanud astuma, aga Venemaal võimu reiting ainult tugevneb. Selle üle mõtiskleb väljaande Gordon kolumist, kirjanik-satiirik Viktor Šenderovitš.

Vastusena uuele Euroopa-poolsete sanktsioonide paketile teatas Kreml valmisolekust piirata Euroopa rõivaste ja sõiduautode sissevedu Venemaale, teatab RIA-Novosti.

Loen ja taas ei usu oma silmi! Ehkki, tundub, oleks võinud juba selle ennastõgiva loogikaga harjuda...

Teie saagisite meil jala ära? Teadke siis, et meie vastuseks sellele saeme endalt käe! Ja segaduses vaenlane peatub suu ammuli poolelt sammult ning sügab pikalt kaalikat - püüdes mõista, kuidas nüüd edasi käituda...

Parem kohe alla anda, ma leian.

Pea ei saa aru Venemaast*, aga teiste kohtadega - väga valus. Seal juures talle endale.

Ja pange tähele: see pole teda veel kunagi peatanud!

Ent kui siiski püüda peaga aru saada, siis arvan, et kogu asi peitub varakult läbilõigatud tagasisidemes. Iga teine administratsioon, mis on oma maale tekitanud viis korda väiksemal määral kahju, istuks ammu kohtupingis, kõnelemata automaatsest tagasiastumisest.

Meie oma aga vaid tugevneb.

Muuseas, mitte etteheitena Tjuttševile, olgu öeldud, midagi venelikult-mõistastuslikku selles fenomenis pole. Uzbekistanis ja Põhja-Koreas tõusevad samuti liidrite reitingud võrdeliselt tekitatud kahju ulatusega - nii on arssin täiesti ühine, autoritaarne. Ja saatuselöökidele hakkama ka tulevikus vastama ikka tema pihta tagudes.

Ühesõnaga: kui Lääs üritas nende sanktsioonidega venemaalasi mõistusele tuua ja hävitada meie eluaegse isakese-heategija reitingut, tegi ta räige valearvestuse. Pyongyang seisab kui naelutatud - ja meie rivistume täielikus üksmeeles juhtkonnaga! Elame nartsudes ja Žigulides sõidame täiusliku õnneni, olgu teile teada.

Ja ärge otsige, millega veel meid pigistada - valu vaid erutab masohhisti.

--------

* Vene luuletaja ja diplomaadi Fjodor Tjuttševi (1803-1873) luuletusest «Pea ei saa aru Venemaast»

«Умом Россию не понять

Аршином общим не измерить:

У ней особенная стать -

В Россию можно только верить.» (tõlkija viide)

Tõlkis Teet Korsten.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles