Eston Kohvri vabaduse nimel käib pidev töö

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Urmas Nemvalts

Täna hommikul saab üks nädal sellest, kui kaitsepolitsei ametnik Eston Kohver piiri lähedaltx Eesti pinnalt rööviti ja Venemaale viidi. Praegu istub ta spionaažisüüdistusega Moskvas Lefortovo vanglas ning veel pole mingeid märke, mis lubaksid loota, et juhtum laheneb lähiajal ja meie kaasmaalane jõuab kiirelt tagasi kodumaale.

Eesti võimud tegutsesid esialgu vaimus, et Kohvri rööv on ehk lihtsalt arusaamatus või vähemalt ülaltpoolt heaks kiitmata. Kapo lootis, et asi laheneb ruttu ja suurema kärata. Sellest oli kantud meie poole suhteliselt pehme retoorika, teravuste vältimine ning soovimatus asja veel suurema kella külge panna, kui see juba paratamatult läks.

Venemaagi poolelt otsiti märke, et lahendus võiks olla kiire. Näiteks Vene riigitelevisiooni vihaseim propagandasaade, Dmitri Kisseljovi «Nädala sõnumid» pühapäeval Eston Kohvri juhtumit ei käsitlenud. Propagandistlikus mõttes oleks «Eesti spiooni tabamisest» andnud kindlasti rohkem välja pigistada: FSB avaldatu ja Pervõi Kanalis näidatud videomaterjal olid pigem lakoonilised.

Vahepealsete päevade jooksul on sündmused aga kahjuks näidanud, et lootus «pehmele» lahendusele oli tühi. Vähemasti hetkest, mil sai teatavaks Eesti riigiametniku toimetamine Pihkvast edasi Moskva vanglasse, oleme pidanud arvestama tõsise võimalusega, et Eston Kohvri kodumaale naasmise nimel tuleb Eestil koos liitlastega teha pikaajaline jõupingutus.

Viimase nädalalõpu peataolekust on Eesti ametiasutused end kogunud ja asunud meie kaasmaalase huvides sihikindlamalt tegutsema. Läinud reedel ei suutnud kapo ja prokuratuur oma põhisõnumi – et Eston Kohver rööviti Eesti pinnalt – toetuseks näidata ühtki dokumentaalset tõendusmaterjali, isegi mitte elementaarset sündmuskoha paiknemise kaarti. See kajastus kohe rahvusvahelises meedias, kus toimunut esitati kõhkleval toonil, kas Eesti väidetu peab ikka paika – kuigi mõned väljaanded olid ju veel äsja meie kapot ülivõrdes kiitnud.

Tänaseks on avalikustatud Eesti-Vene piiriesindajate abide allkirjadega piiririkkumise koha ülevaatuse akt. Kohtuasjas on toodud Kohvrit esindama kogenud Vene advokaadid. USA välisministeerium kutsus Venemaad üles Kohvrit vabastama, sama nõudis Briti eurominister Vene suursaadikult.

Peame aga olema valmis, et poliitiline otsus Kohvri vabastamiseks ei tule Venemaalt hõlpsalt. Lääneliitlastel tuleb tegutseda koordineeritult ja Eesti ametniku vabastamiseks tõsiseid samme astuda. Avalikele sanktsioonidele Venemaa vastu lisanduvad kindlasti meetmed eriteenistustelt. Neid ei ei afišeerita avalikult. Kuid Vene luure kaastöötajaid on läänes toimetamas arvukalt, ning Kohvri juhtumi valguses ei saa nad enam eeldada, et seni toiminud kirjutamata reeglid neid ebamugavustest kaugel hoiavad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles