Tanel Kandle: igale patrioodile asiaadist ori?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Kandle
Tanel Kandle Foto: Erakogu

IRLi möödunud nädalaste meeleheitlike väljaütlemiste põhjus võib olla meeletult madal reiting ja püüd võita nii uusi kui ka vanu valijaid, arvab Keskerakonna noortekogu Tartu klubi esimees Tanel Kandle.

Märtsikuised riigikogu valimised jõuavad üha lähemale ja lähemale. Sellega kaasnevad ka erinevate poliitikute järjest tihedamad väljaütlemised, ideed ja arvamusavaldused, mis alati ei tundu lähtuvat tervest mõistusest või on vägagi populistlikud. Eelneval nädalal tõusis keskpunkti kindlasti IRL, ületades isegi Savisaare trallitamise rahvatantsijatega.

Eelmise nädala suurimaks üllatuseks võib vist pidada ettevõtja Priit Alamäe (IRL) arvamusavaldust, milles ta käib välja, et Eestisse võiks hakata lapsehoidjateks tooma odavat tööjõudu Aasiast. Liberaalina ei ole ma võõrtööjõu Eestisse lubamise vastu, kuid neile peaks pakkuma ka normaalset palka, mitte härra Alamäe pakutud 150 eurot. Ei usu, et arvamuseavaldaja loll on – kindlasti on ta teadlik asjaolust, et mida suurem madalapalgaliste osakaal, seda suurem koormus sotsiaal -ja tervishoiusüsteemile. Arengumaadest võõrtööliste riiki lubamisel võiks olla ju üllas eesmärk – aidata inimestel leida ja elada paremat elu, kahjuks lähtub lugupeetud ettevõtja vist põhimõttest «igale valgele mehele ori». Kuigi mu matemaatika on nõrk, siis numbreid ja aastaarve ma tunnen – on 21.sajand ja aasta 2014, härra peaks ajas 200 aastat tagasi rändama.

Kas inimene valib orjatöö oma koduriigis kuskil tehases firmariideid õmmeldes, olles lähedal oma perele ja neid toetades või kuskil kaugel Ida-Euroopas? Raske spekuleerida. Isiklikult ei tea, mis näoga ma sellist palka pakkudes inimesele otsa vaataks - või kas üldse vaataks. Priit Alamäe kui tehnoloogiaettevõtja võiks võidelda hoopis selle eest, et võimalikult palju nutikaid inimesi olenemata etnilisest kuuluvusest võiks leida Eestis infotehnoloogia valdkonnas tööd.

Pühapäeva hommikul suutis uudiste vahendusel mind üllatada Tunne-Väldo Kelam. Eestist valitud esindaja europarlamendis, kes tahab hakata tähistama patriotismipäeva Vene vägede Eestist lahkumise päeval. No milleks? Las ta jäädagi samaks tähtpäevaks nagu ta seni on olnud. Ma armastan Eestit, eesti keelt ja kultuuri, kuid kas selleks, et olla eestlane, pean ma rusika kõrgele tõstma ja idapiiri poole viibutama? Kui vastus on jah, siis ma pigem eestlane ei oleks. Kui Venemaal toimuvad sarnased tähtpäevad ja üritused, nimetavad peamiselt IRLi poliitikud seda Venemaa poolseks jõunäitamiseks ja hirmutamiseks. Just - sellised tähtpäevad on minevikus olnud omased Hilteri Saksamaale ja Nõukogude Liidule, hetkel on tuntud sarnaste pühade tähistamise poolest ka just mitte demokraatlike väärtusi viljelevad riigid: Venemaa, Valgevene, Põhja-Korea. Ma ei taha, et Eestis peetaks totalitaarsetele ühiskondadele omaseid tähtpäevi.

Minu jaoks on müsteerium, mida IRL üritab. Kindlasti on nende meeleheitlike ja kohati rumalate väljaütlemiste üks põhjus meeletult madal reiting ja püüd võita nii uusi kui ka vanu valijaid. Kuid kas valimistele minna lehvitades sini-must-valget loosungiga «Igale patrioodile asiaadist ori!» tundub mõistlik? Mulle mitte, aga kui IRL seda soovib, ei jää üle muud kui soovida head põrumist!

Autor väljendab artiklis isiklikke arvamusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles