Rõivas Eesti ja USA kaitseväelastele: teie lojaalne teenistus on hindamatu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA ja Eesti sõdurid kohtusid Barack Obama ja Taavi Rõivasega.
USA ja Eesti sõdurid kohtusid Barack Obama ja Taavi Rõivasega. Foto: Sander Ilvest

Nii Ameerika Ühendriigid kui Eesti seisavad selle eest, mis on õige ja hea ning on valmis võtma vastutuse selle eest, et aidata tagada kõigi nende rahvaste vabaduse ja heaolu, kes jagavad samu väärtusi, ütles peaminister Taavi Rõivas täna enne USA presidendi Barack Obama lahkumist Tallinna lennujaamas peetud kõnes.

Peaminister Taavi Rõivase kõne täismahus:

Härra president,

Eesti Kaitseväe juhataja,

173. Õhudessantbrigaadi kompanii,

Scoutspataljoni C-kompanii,

daamid ja härrad!

Mul on suur rõõm ja suur au tervitada Teid, härra president, koos oma sõduritega siin Tallinnas. Seisan siin alandlikkuses ja suures uhkuses meie kahe rahva sõdurite ees. Ma tunnen uhkust Eesti sõdurite üle. Samuti olen uhke, et näen neid seismas kõrvuti sõduritega meie liitlasriigist, Ameerika Ühendriikidest.

Meie ees seisvad sõjaväelased harjutavad siin, Eestis, üheskoos. Kuid te olete teeninud koos ka külg-külje kõrval kodust eemal, Afganistanis ja Iraagis, kaitstes meie maailmanägemust ja ühiseid väärtusi. Te olete tugevdanud meie liitlassuhteid enda teenistuse ja selle läbi tehtud ohverduste kaudu. Just teie kannate Ameerika ja Eesti sõprust sümboliseerivaid väärtusi, põhimõtteid ja veendumusi. 

Charlie Company, kes on täna siin, oli esimene üksus, mille saatsime Lõuna-Afganistani. Juhuslikult osutus see sama üksus ka meie viimaseks panuseks sellesse sõjakoldesse. Külg-külje kõrval võitlesite te Ameerika sõdurite, oma relvavendadega, koos. Te pidite taluma samasuguseid raskusi ja sarnast puudust oma perekonnast. Koos kandsite vapralt lähedastest lahusoleku taaka ning kahjuks olite sunnitud tooma samu ohvreid ka lahinguväljal, püüeldes ühise missiooni poole. Me ei unusta kunagi oma vapraid mehi ja naisi, kes on andnud elu selle eest, et saame elada rahus ja vabaduses.

Ei ole oluline, kas olete pärit Viljandist Eestis või Plainfieldist New Jersey’s, kas olete tulnud Saaremaalt või Hawaii saartelt – teie kõigi vankumatu pühendumus ja lojaalne teenistus on hindamatu. 

Meie sõdurite, meremeeste, lennukipilootide panus on olnud hindamatu. Just nemad väljendavad meie veendumust samade väärtuste ja põhimõtete kohta. Sel viisil saame mõlemad saavutada maailmas häid tulemusi. Me mõlemad seisame selle eest, mis on õige ja hea. Oleme mõlemad valmis võtma vastutuse selle eest, et aidata tagada kõigi nende rahvaste vabaduse ja heaolu, kes jagavad meie väärtusi.

Ma tänan Teid, härra president, et seisate Eestis meie kõrval. Teie kohalolek julgustab ja innustab meid vabaduse säilitamisel ja õiguse suhtes valida oma saatus. Samuti soovin tänada meie vägesid nende meelekindluse ja ohverduse eest, et see kõik täide viia. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles